Subota 20.04.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Berlin ne odustaje od ultimatuma

Traži poslušnost Srbije: Andreas Šokenhof
 

Frakcija nemačke vladajuće stranke CDU/CSU saopštila da ostaje pri tome da Srbija mora da ispuni sedam zahteva koje je Berlin postavio Beogradu za dobijanje datuma, u kojima se između ostalog traži "susret predsednika Srbije sa predsednicom Kosova", ali i "potpuna primena sporazuma između Beograda i Prištine, početak uklanjanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi na severu Kosova, kao i u oblasti njenog finansiranja, kontinuiran uticaj Beograda na Srbe na severu Kosova u cilju ostvarenja aktivne saradnje sa Euleksom i Kforom i promena svesti, vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa Kosova s perspektivom da Srbija i Kosovo kao punopravne države članice nezavisno i zajedno ispunjavaju svoja prava i obaveze".

Uslov i "genocid u Srebrenici"

Zahtev Nemačke jesu i reforma pravosuđa i borba protiv korupcije, vidljiv napredak u otkrivanju i gonjenju počinilaca paljenja nemačke ambasade 2008. godine, i pomirenje u regionu; "ne treba da bude novih interpretacija istorije, na primer, u vezi sa genocidom u Srebrenici".

"Ta perspektiva mora da bude dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju", uslov je Nemačke.


Andreas Šokenhof, zamenik predsednika frakcije CDU/CSU u Bundestagu je ocenio da do sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak treba da Beograd i Priština jasno, detaljno i nedvosmisleno u pisanoj formi dogovore i da to vlade obe zemlje treba potpuno da prihvate kako bi se omogućilo proverljivo sprovođenje navedenih sporazuma do samita EU 27. i 28. juna. Do tada i Bundestag treba da odluči o početku pristupnih pregovora Srbije.

2024 © - Vesti online