Subota 20.04.2013.
07:46
Fonet

Sonja Biserko: Kraj balkanskog pitanja

Svi su dobili sporazumom: Sonja Biserko

Sporazumom Beograda i Prištine, kako je ocenila, pokazuje da su i jedna i druga strana svesne koliko bi toga u slučaju neuspeha izgubile, pre svega na njihovom evropskom putu.


"To pokazuje da Srbija nema drugu alternativu i da nema drugu opciju i da je evropska opcija nešto što je za Srbiju imperativ i jedini način da se ona ustroji u pogledu reformi jer je to jedini okvir koji to obezbeđuje s obzirom na male kapacitete koje Srbija ima", rekla je Biserko.


"Srbija će sada kvalitetno morati da menja svoje stavove prema celom regionu. Neće to ići ni brzo ni lako, ali je u svakom slučaju ovo važna odrednica za sve ono što će se dešavati kasnije, pod pritiskom ovih ili onih, možda i samog društva unutar Srbije",  ocenila je Biserko.


Kako je istakla, apsolutno se otvara jedna perspektiva koja je Balkanu bila itekako neophodna i drugo, zatvara se to balkansko pitanje, pitanje granica, koje je do danas zapravo visilo u vazduhu.


"Znači, to je sada početak jednog procesa koji će biti mukotrpan i spor, ali ipak ma jednu važnu perspektivu koja je, rekla bih, otvorena za ceo region", rekla je Biserko.

2024 © - Vesti online