Petak 19.04.2013.
19:04
Beta

Tači: Priznata nezavisnost Kosova

Hašim Tači, premijer samoproklamovane republike Kosovo
 

Tači je naglasio da je to "istorijski sporazum" koji "utire put daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. On je ocenio da se time pruža "ruka pomirenja između Srba i Albanaca koji su u prošlosti imali teške sukobe i trenutke".

Pročitajte sve o Dijalogu Beograda i Prištine ovde

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da su svi srpski uslovi prihvaćeni, Tači je kazao da su Srbi i u prošlosti govorili o svojim pobedama, ali da će praksa pokazati kako stvari tačno stoje.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je posle današnje, desete runde pregovora u Briselu da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Jahjaga: Sporazum pomaže uspostavljanju saradnje

Jahjaga, koja je danas otputovala u Veliku Britaniju, ocenila je da sporazum predstavlja konkretan doprinos miru i stabilnost u regionu. Kosovska predsednica ističe da dijalog nema alternativu i da je on jedini način za rešenja koja poboljšavaju život građana sa obe strane granice. Jahjaga je, kako je navedeno, telefonom razgovarala s premijerom Tačijem i čestitala mu na postizanju sporazuma i njegovom angažovanju na očuvanju zakonitosti i ustavnosti Kosova.

Halimi: Sporazum vodi normalizaciji odnosa

"Mi u Preševskoj dolini dugo godina čekamo da se normalizuje situacija jer smo i mi taoci nenormalnog stanja", rekao je Halimi agenciji Beta.

"Ne znam detalje sporazuma, ali red je bio da konačno počne normalizacija odnosa Srbije i Kosova i nadam se da će to biti u interesu građana", rekao je Halimi, poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline.

2024 © - Vesti online