Petak 19.04.2013.
16:07 >> 17:17h
Pressonline, Beta

Ko su bostonski bombaši?

Ubijeni Tamerlan Carnaev (levo) i njegov brat Džohar (19), koji je u bekstvu
 

Dvojica osumnjičenih za napade na Bostonskom maratonu su poreklom iz ruske oblasti nedaleko od Čečenije.

Mediji nezvanično saznaju da je Tamerlanu studirao u SAD, na Banker hil komjuniti koledžu. Trenirao je boks od 2004, a prema rečima kolega na fakultetu želeo je da postane inženjer, ali je pauzirao godinu dana.

Mediji su preneli da je Tamerlan imao svoj profil na Jutjubu, gde je postavio brojne snimke o islamu. U jednom delu, nazvanom "teroristi", izbrisana su dva video snimka.


Drugi bombaš Džohar, koji je za sada u bekstvu, dobio je 2011. stipendiju od 2.500 dolara i studirao je u Kembridžu. Džohar je na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte naveo da živi u Bostonu i da studira u Kembridžu. On je napisao i da je od 1999. do 2001. pohađao školu u Mačkali, glavnom gradu Dagestana. Na njegovom profilu vidi se i da je bio povezan sa nekoliko Čečena.

On je poslednji put pristupio svom profilu sa mobilnog telefona u vreme pucnjave u Bostonu i tada je uglavnom postavljeo šale.

Pojedini korisnici, koji su svoje komentare postavili na ruskom jeziku, optužili su ga da stoji iza bombaškog napada.

Otac: Moj Džohar je pravi anđeo

Otac osumnjičenog za bombaški napad tokom Bostonskog maratona, za kojim policija još traga, rekao je da je njegov sin uspešan student medicine i "pravi
anđeo".

"Džohar je student druge godine medicine u SAD. On je tako pametan dečak. Očekujemo da dođe ovde tokom odmora", rekao je Anzor Carnaev.

Kada su mediji objavili identitet napadača, američka reporterka Pola Eben je uspela da stupi u kontakt sa ujakom dvojice mladića Ruslanom Carnim, koji je prethodno tvitovao: "Šokiran sam. Bez reči. Ne zaslužuju da postoje na Zemlji".

Pogledajte intervju sa njim:

2024 © - Vesti online