Petak 19.04.2013.
11:18 >> 13:22h
Beta

Odbornici sa severa Kosova traže referendum

Srbi sa severa Kosova poručili državnom vrhu da ne potpisuje sporazum u Briselu: Krstimir Pantić, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju
 

"Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovođenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu. Neka (premijer Srbije) Ivica Dačić dođe, uzme sporazum koji će eventualno potpisati u Briselu i neka ga zajedno sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem sprovede na Kosovu", rekao je zamenik direktora Kancelarije Vlade
Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Pantić je na sednici svih odbornika sa severa Kosova u Zvečanu kazao da se plaši da će današnja runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu biti "dan D".

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni na sednici u Zvečanu navodi se da odbornici potvrđuju svoju odluku iz februara prošle godine kada su na referendumu naveli da neće pristati na institucije Kosova i "odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije".

Odbornici su odlučili da počnu prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma kako bi se građani Srbije izjasnili da li su za, kako se navodi, "očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije ili za prihvatanje nametnutih uslova radi dobijanja datuma o početku pregovora za pristupanje EU".
 

"Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države...na delu teritorije Republike Srbije", navodi se u zaključcima.

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a rukovodstva opština sa severa Kosova izjasnila su se protiv  sporazuma, ocenivši da su oni suprotni interesima Srba i države Srbije.

2024 © - Vesti online