Petak 19.04.2013.
06:07
Danas

Vladika Kačavenda čeka izveštaj policije

Vladika Kačavenda

U zvorničko-tuzlanskoj eparhiji rekli su za "Danas" da vladika Kačavenda ne želi da daje izjave dok ne dobije zvanično obaveštenje koje je zatražio od MUP-a Srbije, o tome da li je neko uhapšen zbog posedovanja snimaka, o čemu su pisali pojedini mediji. Dok neki navode da se na video-zapisu vidi vladika u kompromitujućem položaju sa mladićem, sagovornik lista koji je video snimak to negira.

"Na snimku se vidi episkop Kačavenda kako prolazi hodnikom i ulazi u sobu. Ništa drugo", tvrdi sagovornik lista "Danas", koji smatra da su medijske spekulacije o navodnim bludnim radnjama vladike proizvod želje da se uruši ugled SPC u Srbiji i regionu.

Prema drugim izvorima, koji su takođe želeli da ostanu anonimni, postoji nekoliko video-zapisa na kojima se episkop Kačavenda nalazi u kompromitujućem položaju. Navodno je i Sinod SPC imao uvid u te snimke, ali niko iz Sinoda to nije želeo da potvrdi ili demantuje.

Ukoliko se dokaže da je vladika Kačavenda imao seksualni odnos sa maloletnom osobom, predmet izlazi iz domena crkvenog suda i preuzima ga Tužilaštvo.

Podsetimo, episkop Kačavenda je početkom novembra prošle godine zvanično zatražio od Svetog arhijerejskog Sinoda SPC da bude oslobođen aktivne službe, odnosno upravljanja eparhijom, i to zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Sinod je primio i načelno prihvatio ostavku vladike Vasilija, ali ga je, kako je navedeno u saopštenju, „ujedno umolio da, uprkos teškoćama, rukovodi životom eparhije zvorničko-tuzlanske do redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u maju 2013, i to iz dva razloga: prvi je taj da je konačno razrešenje od upravljanja eparhijom u nadležnosti Sabora, a ne Sinoda; drugi je da je sveti Sinod istovremeno umolio episkopa Vasilija da završi započete graditeljske i druge važne projekte u poverenoj mu eparhiji“.

2024 © - Vesti online