Petak 19.04.2013.
14:40
Ž. Marković - Vesti

Bošnjački spomenik na srpskom stratištu

Foto: Ilustracija

Da je reč o očiglednoj provokaciji govori i činjenica da oni to nameravaju da urade prilikom obeležavanja godišnjice stradanja Bošnjaka iz Srebrenice u julu.

Spomen-ploča bi trebalo da bude postavljena u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, ali lokalni srpski meštani poručuju da neće dozvoliti nikakve provokacije.

- Ovde je na Božić 1993. godine monstruozno ubijeno 49 Srba. U Kravici ne postoji kuća koja nekoga nije izgubila. I sada Bošnjaci ovde žele da naprave nove Potočare. Narod to neće dozvoliti, ogromne tenzije su podignute i zaista se svašta može dogoditi - reči su Mileta Milovčevića, predsednika Mesne zajednice Kravica.

Crkva


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH izrazila je pre dva dana "žaljenje zbog nastavka radova na izgradnji crkve na Budaku".


"Svrha izgradnje crkve, u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida, jeste provokacija i ne služi legitimnim potrebama vernika", saopštila je ambasada.

Podsetimo, u pokolju na Božić 1993. godine, snage pod komandom Nasera Orića ubijali su žene, decu i starce. Najmlađa žrtva bio je četvorogodišnji Vladimir Gajić, dok je najstarija bila 84-godišnja Mara Božić. Spaljeno je 690 kuća i drugih pomoćnih objekata, a selo potpuno opljačkano.

Borci iz Bratunca kažu da ne dolazi u obzir nikakvo postavljanje spomen-ploče Bošnjacima. Predsednik lokalne boračke organizacije Zoran Milosavljević kaže da su predstavnici međunarodne zajednice koji su podržali ovakvu ideju, o tome prvo trebali da pitaju meštane.

- Reč je o smišljenoj provokaciji. Žele da izazovu incidente. Morbidno je da se takav spomenik postavi u mestu koje je simbol srpskog stradanja u Podrinju - kaže Milosavljević.

Nije Kravica jedino mesto u Podrinju gde su tenzije podignute na najviši nivo. Izgradnja pravoslavne crkve u selu Budak nedaleko od Srebrenice zasmetalo je Bošnjacima jer se taj objekat, kako tvrde, vidi iz groblja u Potočarima, što za njih predstavlja provokaciju. Ipak, Srbi iz tog kraja poručuju da neće odustati, bez obzira na to što prekid gradnje i OHR-a i Američka ambasada, koji su se i ovde umešali tamo gde im nije mesto. 

2024 © - Vesti online