Petak 19.04.2013.
13:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Rasipaju milione, dok narod gladuje

Slavka Drašković
 

U vreme dok je u Srbiji svaka treća gladna osoba - dete, direktorka kancelarije dr Slavka Drašković i njen zamenik Aleksandar Vlajković, sa saradnicima, pomenutu svotu iz državnog budžeta, koji pune građani Srbije, potrošili su na putovanja po Americi, Australiji, Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Francuskoj, Albaniji... Nikola Janić iz Srpskog saveza u Švedskoj kaže da je takvo ponašanje državnih funkcionera - sramota.

Troškovi prevoza

 

Za avio-karte Kancelarija je ove godine izdvojila tri miliona dinara, ali i ekstra milion za "ostale opšte usluge", koji će se potrošiti na kako se navodi u informatoru, "avio-prevoz za senior menadžere i eksperte iz dijaspore". Uz to će biti potrošeno i tri miliona dinara na benzin, 800.000 na poklone za "ambasadore i ugledne goste, bedževe, majice, diplome", isto toliko za usluge dostave, a na restorane i reprezentaciju 700.000.

- Rasejanje svojim donacijama pomaže rodbinu najviše što može iako je kriza svuda u svetu, a državni funkcioneri arče pare osiromašenog naroda. Ta njihova putovanja po dijaspori mogla bi jedino da se opravdaju ako bi donosila konkretne investicije i zapošljavala ljude u Srbiji, da bude manje ljudi ispod crte siromaštva, da deca ne gladuju. Ali, značajnijih investicija nema, minimalne su. Tu kancelariju treba ukinuti, a saradnju sa dijasporom Srbija da ostvari preko postojećih Diplomatsko-konzularnih predstavništava i Ministarstva spoljnih poslova. Uštedela bi se znatna sredstva koja bi se mogla usmeriti ka gladnim i bolesnim mališanima u Srbiji - izjavio je za "Vesti" Nikola Janić.


Prema podacima Kancelarije za dijasporu, koja su bila postavljena pa povučena sa njihove internet prezentacije, za nepuna četiri meseca dr Slavka Drašković stigla je da na jedan dan ode u Temišvar, u Čikagu i Njujorku je provela sedam, a u Beču i Lincu po četiri dana. U spisku nije naveden njen višednevni boravak u Moskvi gde je takođe putovala.

Aleksandar Vlajković, zamenik Draškovićeve, u Australiji je boravio dve sedmice, a pre toga u Nemačkoj četiri dana, pa u Makedoniji tri i u Češkoj dva dana.  Savetnik Rastko Janković bio je u Parizu četiri dana, savetnik Simon Đuretić u Albaniji tri dana, a savetnica Svetlana Gvozdenov bila je u BiH dva puta po tri dana.


Iako navode da su službene posete i dužina boravka svedeni na minimum zbog štednje i odgovornosti prema poreskim obveznicima, čelnici Kancelarije, koja je počela da radi u novembru 2012. kada je imenovana direktorka, do kraja te godine proputovali su za 1,3 miliona dinara. Ostatak od 800.000 dinara potrošen je na ovogodišnja putovanja u dijasporu.

2024 © - Vesti online