Četvrtak 18.04.2013.
21:17
Beta

"Teško do rešenja jer Kosovo hoće u UN"

Svi su bili svesni da će pitanje stolice u UN doći na dnevni red
 

"Bez rešavanja ta dva pitanja, ne vidim kako bi se postigao sporazum", kazao je Pribićević nakon neuspeha još jedne runde razgovora beogradskog i prištinskog tima u Briselu.

Prema njegovim rečima, Priština i njeni moćni zapadni saveznici nastojaće da okrive Beograd ako ne dođe do sporazuma.

"Mislim da je sada situacija drugačija nego pre nekoliko nedelja, jer je manje-više izvesno sada da je Beograd spreman da prihvati ponudu EU, mada je sada dodat novi uslov - stolica u UN", rekao je Pribićević i dodao da su svi bili "svesni da će pitanje stolice u UN doći na dnevni red, ali da se to ostavljalo po strani, da se reši u okviru sveukupnog rešenja kosovskog problema".

Bivši ambasador u Nemačkoj dodao je da sada nije trenutak da se govori o članstvu Kosova u UN jer postoji dosta problema, od sprovođenja sporazuma, do rešavanja problema severa Kosova, Srba koji žive južno od Ibra, i Srpske pravoslavne crkve.

"Nismo u situaciji da rešimo ukupno pitanje Kosova, a sada nam je nametnuto pitanje stolice u UN i u tom smislu nije jednostavno okriviti Beograd kao što je to bilo pre nekoliko nedelja ili meseci", rekao je Pribićević.

Prema njegovim rečima, veliko je pitanje da li će SAD ili EU moći da utiču na Prištinu da odustane od ideje stolice u UN jer Prištini Evropska unija i Sporazum o stabilizacji i pridruživanju (S SP) nisu "šargarepa zbog koje bi sve učinila".

"Neće biti lako izvršiti pritisak da Priština odustane od stolice jer (premijer Kosova Hašim) Tači teško može da ode kući i kaže 'dobio sam SSP' i da to bude rezutlat koji bi zadovoljio Albance", rekao je on.

2024 © - Vesti online