Četvrtak 18.04.2013.
16:35
Beta

Kosorovu i zvanično najurili iz HDZ-a

Nekad je bilo ovako, a danas izbačena iz stranke: Jadranko Kosor
 

Odluku je donelo Predsedništvo stranke koje je odbilo njenu žalbu na raniju odluku suda časti da je izbaci iz stranke zbog javnih istupa u kojima je kritikovala stranački vrh, ali i nedolazaka na sednice stranačkih organa. Osim isključena, sud časti Kosor je mogao da izrekne i blaže mere poput ukora, oduzimanja stranačkih funkcija ili uslovno isključenje.

Posle odluke suda časti, Jadranka Kosor je izjavila da je njeno izbacivanje davna politička odluka vrha HDZ-a koju je Visoki časni sud samo sproveo. Ona je takođe rekla da neće vratiti poslanički mandat, jer je bila nosilac liste HDZ-a na poslednjim parlamentarnim izborima.

Nesuglasice između aktuelnog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i Jadranke Kosor traju još od izbora za novo stranačko rukovodstvo u maju prošle godine. Upravo je Kosor bila jedan od Karamarkovih protivkandidata u izbornoj trci. Ti izbori protekli su u senci suđenja Sanaderu i HDZ-u za korupciju.

To su bili prvi pravi stranački izbori posle iznenadnog odlaska Sanadera s mesta predsednika HDZ-a i vlade sredinom 2009. Sanader je tada predložio Kosor kao svoju naslednicu i ona je aklamacijom izabrana za predsednicu. Tada nije imala protivkandidata.

Jadranka Kosor ubrzo se distancirala od Sanadera, a početkom 2010. godine Predsedništvo HDZ-a na čelu s Kosor isključilo je Sanadera iz stranke zbog njegovog pokušaja da izvede puč i vrati se u stranački vrh.

HDZ je ubedljivo poražen na poslednjim parlamentranim izborima krajem 2011. i posle osam godina vlasti prešao je u opoziciju. Na poslednjim izborima za Evropski parlament ta stranka je, međutim, pobedila i osvojila šest od 12 hrvatskih poslaničkih mesta u EP. Vladajuća koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom osvojila je pet, a Hrvatski laburisti jedno poslaničko mesto.

2024 © - Vesti online