Četvrtak 18.04.2013.
15:56
Beta

Merkelovu "uzbuđuju" vlast i pobeda na izborima

Želi da ode neporažena: Angela Merkel
 

"Želim da ponovo vodim koaliciju hrišćanskih demokrata i liberala i želim da nastavim rad kao kancelarka za našu zemlju i naše građane, tokom celog narednog mandata", rekla je Merkelova u intervjuu za Bild.

Bild je u ponedeljak objavio članak u kojem pominje mogućnost povlačenja Merkelove sredinom mandata, 2015, i to na osnovu knjige političkog urednika tog dnevnika Nikolausa Blomea. Međutim, to je istog dana demantovao kancelarkin portparol Štefen Zajbert koji je rekao da je "očigledno da je kancelarka kandidat za pun mandat" posle parlamentarnih izbora 22. septembra.

Prema Blomeu, kancelarka često ponavlja u privatnim razgovorima da je 10 godina maksimalan period za jednog kancelara da bude efikasan. Merkelova je izabrana 2005. godine.

Merkelova, kako izveštavaju mediji, želi da izbegne sudbinu Helmuta Kola, koga je 1998. godine, posle 16 godina na čelu vlade, porazio socijaldemokrata Gerhard Šreder.

Merkelovu navodno uzbuđuje ideja da bude prvi šef vlade posleratne Nemačke koji će otići sa vlasti neporažen. U razgovoru za Bild, kancelarka, međutim, ne isključuje mogućnost četvrtog mandata posle 2017. godine. "Odlučiću kad bude postavljeno to pitanje", rekla je Merkelova.

2024 © - Vesti online