Četvrtak 18.04.2013.
15:09
Beta

Iranski general: Sami možemo da "zbrišemo" Izrael

Iranska vojska spremna za borbu
 

"Da bismo se suprotstavili izraelskom režimu, nije nam potrebno da iskoristimo sve kapacitete iranskih oružnaih snaga", rekao je Salehi povodom izjava izraelskih zvaničnika da je Izrael sposoban da se sam izbori s kontroverznim iranskim nuklearnim programom.

Za vreme vojne parade u Teheranu, tokom koje su predstavljena i tri navodno nova tipa bespilotnih letelica, Salehi je rekao da je "redovna vojska Islamske Republike Iran sposobna sama da uništi Izrael".

Pored redovne vojske koja broji oko 600.000 ljudi, Iran je posle Islamske revolucije 1979. godine formirao i Čuvare Islamske revolucije, elitne jedinice koje broje oko 120.000 ljudi.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kritikovao je "strano prisustvo u Persijskom zalivu, uz tvrdnju da je ono izvor nestabilnosti u tom regionu".

Ahmadinedžad je rekao da je Iran "oduvek branio mir i stabilnost" u Zalivu i strateškom Ormuskom moreuzu, koji je od ključnog značaja, jer preko njega ide transport petine svetskih rezervi nafte.

Iranski predsednik navodi da je "strano prisustvo bilo glavni razlog nestabilnosti u regionu", što je očigledna aluzija na zapadne zemlje i američku Petu flotu, stacioniranu u Bahreinu.

Teheran na prisustvo američke mornarice u Persijskom zalivu gleda kao na vojno mešanje u prilike na Bliskom istoku.

2024 © - Vesti online