Četvrtak 18.04.2013.
14:20
J.L. Petković, RTS, B92

Sutra nastavak pregovora u Briselu

Ponovo za pregovaračkim stolom: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači

Dijalog Beograda i Prištine nastaviće se sutra u Briselu, rekla je danas portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič, uz ocenu da su razlike u stavovima dve strane male.

"Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora", rekla je Maja Kocijančič za RTS.

Ministarka za evrointegracije Kosova Vljora Čitaku napisala na svom tviter profilu da se delegacije Beograda i Prištine vraćaju u Brisel na nastavak pregovora. Ona dodaje da se dijalog dve strane uz posredovanje EU nastavlja sutra.
 

"Potreban nam je sproazum ne smao zbog normalizacije odnosa već i zbog toga da bi mogli da se fokusiramo na reforme", napisala je Čitaku na svom tviter nalogu.
 

Podsetimo da je noćas u Briselu završena deveta runda dijaloga Beograda i Prištine je bez postizanja sporazuma, iako je sve juče nagoveštavalo da će dogovor ipak biti postignut.

Srbija dobila bolju ponudu?

Kako RTS nezvanično saznaje, Srbiji ponuđen novi dokument u Briselu, znatno bolji nego ranije. Četiri srpske opštine imaće lokalne policijske komandire. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici. Srbija treba da se izjasni o ovoj ponudi u narednih nekoliko dana.
 

Četiri srpske opštine, Kosovska Mitrovica (severna), Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, imaće lokalne policijske komandire, a Zajednici opština neće biti pridodavane nove jedinice, navodi se u novom dokumentu koji je Srbiji ponuđen u Briselu, saznaje RTS.
 

To, praktično, znači da će policiju činiti Srbi koji sada predstavljaju 98 posto populacije na severu Kosmeta. Lokalne policijske komandire trebalo bi da imaju i opštine južno od Ibra u kojima su Srbi većina. Znatno je poboljšan predlog sporazuma i u oblasti pravosuđa. Predviđen je Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i isturena odeljenja tog suda u sve četiri opštine.
 

Očekuje se da se Srbija o ovoj ponudi izjasni u narednih nekoliko dana. U tom cilju, obaviće se konsultacije sa svim parlamentarnim strankama i sa predstavnicima kosovskih Srba. Za primenu dogovora tražiće se garancije NATO-a i očekuje se sastanak srpskih zvaničnika sa generalnim sekretarom Alijanse Andersom Fog Rasmusenom. NATO treba da garantuje da vojska Kosova neće biti prisutna na severu pokrajine. Ingerencije zajednice opština uključuju nadležnosti nad delom obrazovnog i zdravstvenog sistema, kao i nad prostornim planiranjem i ekonomskim razvojem.

2024 © - Vesti online