Sreda 17.04.2013.
12:16
Vestionline

Najtanji, najlakši, prelep - Samsung Series 9 900X

 


Prednosti
- Perfektan ekran
- Najtanji i najlakši 13inčni ultrabook
- Prelep dizajn
- Dovoljan broj opcija za komunikaciju sa drugim uređajima
- Odlična tastatura sa pozadinskim osvetljenjem
- Dobar audio kvalitet

Nedostaci
- Prosečne performanse

Ekran na ovom ultrabooku je ako ne najbolji među svim laptopovima, sigurno najbolji među svim ultrabook-oviima. 13.3 inčni ekran sa mat završnicom ima rezoluciju 1600 x 900 piksela . PLS tehnologija garantuje odličan ugao vidljivosti, koji je skoro savršen.

Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem pruža izuzetan osećaj, a baterija prema Samsungovimim rečima traje do 10 sati!

Kućište je vrhunskog kvaliteta plavo sive nijanse, a po ivicama je ogoljeni aluminjum,. što sve zajedno daje jedan lep efekat kontrasta i povećava utisak koliko je on zapravo tanak.

Što se tiče portova za komunikaciju sa drugim uređajima, sa leve strane se nalazi jedan USB 3.0 za brzi eksterni hard disk i jedan microHDMI za digitalni video signal. Ne postoji regularni HDMI izlaz, ali adapteri nisu skupi tako da ovo ne možemo računati kao manu, a pogotovo što je to učinjeno kako veći HDMI ne bi naručio perfektan dizajn. Uz microHDMI ide još jedan micro port, i to microGigabit eternet port, što svakako ne možemo često videti. Uz njega ide i adapter kako bi mogli da koristite standardan mrežni, RJ45 konektor.

Na desnoj strani se nalazi SDXC čitač kartica, microVGA (sa adapterom), 3.5mm kobinovanim audio portom za slušalice ili mikrofon, i jedan USB 2.0. Što se tiče bežičnih komunikacija, tu su Bluetooth četvrte generacije i Wireless N adapter. To je uglavnom dobra pokrivenost portovima za komunikaciju, ali uz opasku da bi ovde svakako dobrodošao jedan Thunderbolt, ili bar još koji USB 3.0 port.

 

Funksionalnost, ekran i audio
Kada je u pitanju funkcionalnost, Samsung 900x nikako ne kaska za konkurencijom. Tastatura je odlične izrade, sa dovoljim razmakom između tastera za konforno dugo kucanje, uz postojanje pozadinskog osvetljenja. Ista priča važi i za stakleni touchpad, dovoljno veliki za konforan rad.

Ekran je najčešća boljka svim ultrabook-ovima današnjice. Jedni od retnih izuzetaka su Lenovo ThinPad x220t i MacBook Air. Najčešća korišćena rezolucija za ovu veličinu ekrana je 1366 x 768. Sve ove nedostatke 900X je ispravio. Korišćenje PLS tehnologije je ispravilo sve nedostatke koje, najčešće korišćeni TN panel za ovu kategoriju prenosivih računara ima. Najveći pomak se primećuje u uglu gledanja, pogotovo ako govorimo o vertikalnom.

Crne nijanse su blizu savršenih, što će svakako omogućiti prirodnost boja, i sigurnost da nećete propustiti ni jedan detalj, čak ni prilikom mračnih scena u nekim video igrama ili filmovima. Boje su svetle i jasne, ne prezasićene, a oštrina je odlična, delom i zbog visoke rezolucije. Jedva je primetno pozadinsko osvetljenje i to na samim rubovima maske. Ovaj ekran svakako ostavlja jak utisak i budite uvereni da je najbolji od svih ekrana koje ste videli na ultrabook-ovima.

Kada govorimo o audio kvalitetu, prenosni računari uglavnom ne mogu da se pohvale nekim posebno dobrim kvalitetom. Ali Sasmung serije 9 ispravlja i ovaj nedostatak. Bočni zvučnici koji su lepo integrisani u kućište pružajku dosta čist i jasan zvuk, uz zadovoljavajuću količinu basa. U kombinaciji sa ovakvim ekranom nikako vam ne treba biti žao da pogledate neki HD film na njemu.


Performanse

Dosta redova je iskucano, a praktično ni jedna zamerka. Da vidimo kako stoje stvari sa performansama. Integrisan hardver u ovaj prelepi ultrabook je - pristojan, ali ništa više od toga. Intel Core i5 sa dva jezgra i podrškom za četiri virtuelna jezgra. Kada je reč o memoriji, unutra je standardnih 4 GB RAM. Pohvale idu za 128 GB SSD za smeštanje podataka. Možda ne toliko zbog kapaciteta, ali zbog brzine svakako je velika prednost imati SSD umesto standardnog hard diska.

Slaba tačka ultrabook-ova je često i grafika, i tu Samsung i nije napravio neki veliki napredak. Istina, Intel HD 4000 je najbolje integrisano rešenje, ali ipak ne rešenje na "duže staze" ukoliko imate ambicije da se ponekad zabavite uz ozbiljniji gejming. Ova kartica će poterati i mnoge novije naslove, ali ne očekujte čuda.

Baterija, uprkos tvrdnjama iz Samsunga, nije baš tako sjajna. U poređenju sa konkurencijom to je neki prosek. Ovo je ipak danak koji je plaćen tituli najtanjeg ultrabook-a.

Odnos cena/kvalitet

Ovaj Ultrabook je u kategoriji najskupljih, a da li je to opravdano ? Opšte je poznato da lepota košta,e pa tako je i ovde slučaj. Kupovinom ovog fancy ultrabook-a svakako dobijate parče koje ćete sa ponosom pokazivati svima, hvaliti se kvalitetom izrade, ekrana, hvalićete se kako imate najtanji i najlakši ultrabook. Sa druge strane, kada je hardver u pitanju imaćete uređaj koji je po specifikacijama isti sa dosta jeftinijim notebook-ovima. Nikako ne možemo da kažemo da j900X poseduje slab hardver, ali ako samo njega izdvojimo iz celine, njim se nećete moći nešto posebno hvaliti.

Garancija i servis
Uz notebook ide 2 godine garancije. Za servis računara u Srbiji koji je ovlašćen za popravku Samsung laptopova informaciju možete dobiti na Samsungovom sajtu.

2024 © - Vesti online