Sreda 17.04.2013.
11:02
Beta

Ambasada SAD osudila izgradnju crkve kod Srebrenice

Ambasada SAD u BiH izrazila je žaljenje zbog "ponovnog početka radova na izgradnji pravoslavne crkve u blizini bivše masovne grobnice
 

Ambasada je pozvala vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave izgradnju i počnu razgovore s predstavnicima opštine o prikladnoj lokaciji "koja bi istinski služila potrebama vernika i koja bi istovremeno poštovala spomen na žrtve genocida".

"Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida, provokacija je, i ne služi legitimnim potrebama vernika. Opština Srebrenica je nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom polju", piše u saopštenju.

Ambasada SAD je saopštila da podržava izražavanje verskih sloboda i slobodnog praktikovanja za sledbenike svih religija u BiH, ali da to "pravo mora biti uravnoteženo s legitimnim pravima drugih". U saospstenju se ukazuje da "provokacije" ne doprinose pomirenju u BiH.

I Služba visokog predstavnika u BiH (OHR) je osudila nastavak izgradnje crkve u opštini Srebrenica. Visoki predstavnik Valentin Incko je izrazio zarinutost i saopštio da je "i sam pomogao u izgradnji crkvi za pravoslavne vernike, ali da je u ovom slučaju sasvim razumljivo protivljenje izgradnji crkve na toj lokaciji". Incko očekuje od verskih zajednica da "podrže mirni suživot i međusobno poštovanje u Srebrenici".

Visoki predstavnik očekuje od Pravoslavne crkve da se založi kod nadležnih da se crkva izmesti dalje od nedavno ekshumirane masovne grobnice, i od groblja u Potočarima.

"Takvim postupkom, pravoslavna crkva bi poslala najjasniji mogući signal široj javnosti da je spremna da igra proaktivnu ulogu u izgradnji poverenja, tolerancije i razumevanja u Srebrenici u interesu svih koji tamo žive", saopštio je Incko.

2024 © - Vesti online