Utorak 16.04.2013.
19:22
Beta

Obama: Severna Koreja voli da nam preti

Severna Koreja nema tehnološki nivo za ispaljivanje rakete sa nuklearnom bojevom glavom
 

"Svi očekujemo još provokacija Severne Koreje u narednim nedeljama, ali se nadamo da ćemo moći da ih zaustavimo i da pređemo u drugačiju fazu u kojoj će oni (Severna Koreja) pokušati da reše neka pitanja na diplomatski način", rekao je Obama za američku televiziju En-Bi-Si (NBC).

Obama je umanjio značaj ratobornih izjava režima Kim Džong-Una, ocenivši da je to "ponašanje kojem je pribegavao njegov otac (Kim Džong-Il), a ranije i njegov deda" Kim Il-Sung.

"Od kada sam predsednik, jasno sam rekao da nećemo nagraditi tu vrstu provokativnog ponašanja", rekao je Obama.

Obama je izrazio sumnju da je Severna Koreja dostigla dovoljan tehnološki nivo za ispaljivanje rakete sa nuklearnom bojevom glavom, iako ona time preti.

"Na osnovu naših obaveštajnih procena, ne smtramo da su sposobni za to, ali je potrebno da učinimo sve da to predvidimo što je razlog zbog kojeg sam postavio antiraketne sisteme odbrane da nas zaštite", rekao je predsednik.

Severna Koreja je danas ultimativno zatražila od Južne Koreje da se izvini zbog, kako je navedeno, "neprijateljskih akcija" i zapretila da će mere odmazde biti primenjene u svakom trenutku.

Obama će se, kako je saoštila Bela kuća, 7. maja u Vašingtonu sastati s južnokorejskom predsednicom Parkom Geun-Hjeom.

2024 © - Vesti online