Utorak 16.04.2013.
18:19
Beta

File: Očekujem dogovor Dačića i Tačija

File: I Srbija i Kosovo treba da iskoriste priliku EU
 

"Mislim da je to dobar, povoljan znak da su oba premijera spremna da iskoriste ovu istorijsku priliku koju imaju: da krenu opipljivo u normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", podvukao je File.

File je objasnio da će Evropska komisija izveštaj o Kosovu i Srbiji ponovo razmotriti u svetlu mogućeg sporazuma Beograda i Prištine, o čemu će potom u ponedeljak u Luksemburgu mišljenje razmeniti i šefovi diplomatija EU, dok će konačnu odluku o pregovorima sa Srbijom i Kosovom doneti vođe EU, na junskom samitu.

File je predočio da bi sporazumom, uz "usluge dobre volje" Ketrin Ešton, premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači "najbolje iskoristili ponudu Evropske unije" za ulazak u njene redove. Naglasio je da su "očekivanja velika i nadam se povoljnom ishodu sutra".

File je objasnio da će Evropska komisija, u tom slučaju, konačno usvojiti izveštaje o Srbiji i Kosovu, a u ponedeljaka će Savet ministara inostranih poslova EU u načelu raspravljati o tome, da bi se ti ministri "potom" u formatu "Opšti poslovi" jače usredsredili na to pitanje.

"To će se dalje razmatrati u Savetu ministara i rasprava će se nastaviti u zemljama-članicama EU i nekim parlamentima zemalja Unije - kako nalaže postupak na temelju (osnovnog akta EU) Ugovora iz Lisabona", rekao je File.

Potom će, istakao je File, šefovi država ili vlada EU u Briselu doneti konačne odluke o pokretanju pregovora s Beogradom i Prištinom. File je ranije saopštio da je Evropska komisija danas odložila usvajanje izveštaja o napretku Srbije i Kosova u procesu evropskih integracija pošto čeka ishod sutrašnjeg sastanka premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, u Briselu.

File je objasnio da on i Ešton očekuju da će premijeri Srbije i Kosova naći rešenje i postići sporazum, "što će biti pozitivan znak da će iskoristiti istorijsku priliku da normalizuju odnose Srbije i Kosova i iskoristiti ponudu Evropske unije", da se za Srbiju pokrenu pregovori o prijemu, a za Kosovo o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

Komesar je naglasio da će "Evropska komisija onda ponovo razmotriti to pitanje i obezbediti da pozitivan ishod u dijalogu nađe odraz u oba izveštaja koji će brzo biti usvojeni".

2024 © - Vesti online