Sreda 17.04.2013.
04:51
smedia.rs

Koja je korist od obrezivanja "ponosa"?

Foto: Ilustracija
 

Obrezivanje je verski, ali danas sve češće i pomodni zahvat koji ima dobar uticaj na higijenu muškog polnog organa, kao i zaštitu od polnih bolesti, pokazala je studija Univerziteta Vašington. Naučnici su utvrdili da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

Oni su uporedili mikrobiološke briseve pacijenata pre obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu.

"Uklanjanjem kožice povećava se dotok kiseonika, smanjuje vlaga i menja ekosistem organa" - objasnio je vođa studije, dr Lens Prajs.

On planira dalje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utiče na smanjenje rizika HIV infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta.

Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, ali taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama. SSručnjaci tvrde da sam postupak ne umanjuje zadovoljstvo u seksu i da ima znatne prednosti ako se posmatra sa higijenske tačke gledišta, prenosi 24 sata

2024 © - Vesti online