Utorak 16.04.2013.
15:52
Tportal

Ko je kriv za Boston: Terorista ili domaći ludak?

Iako se, po tradiciji, sumnja na islamiste bombu je možda bacio još jedan lokalni ludak
 

Teroristi često planiraju napade na jubilarne datume. Bostonski maraton tradicionalno se održava na praznik Patriots dej u Masačusetsu, a istog dana obeležava se i Dan nezavisnosti u Izraelu. Ovo su mogući scenariji:

1. Teroristički napad na jučerašnji dan mogao bi se pripisati radikalnim islamistima, navodi Harmon. Jedina osoba koja se za sada spominje u vezi sa napadom je saudijski državljanin koji je u Bostonu boravio na osnovu studentske vize. Njega je FBI ispitao u Bostonskoj bolnici, gde je primljen zbog opekotina na rukama. Saudijac u ovoj fazi nije osumnjičen, a policiji ga je predao građanin koji ga je uhapsio u begu u blizini mesta eksplozije. "Jerusalem Post" javlja da je u jevrejskoj zajednici u Bostonu podignut nivo bezbednosti.

2. Ponedeljak je, takođe, u SAD-u bio i poslednji dan kada su Amerikanci morali da predaju poreske prijave, što sugeriše mogućnost da su za napad odgovorni domaći, antiporeski ekstremisti.

3. U treći scenarijo uključeni su svi ostali potnecijalni patološki počinitelji. Bostonski maraton je uvek bio dan opšteg prihvatanja, dan kada gledaoci učesnicima nude osveženja i bodre ih duž maratonske rute. Prizori mrtvih i ranjenih urezaće se u sećanje Amerikanaca budućih decenija. Hiljade maratonaca i gledalaca koji su učestvovali u ovom događaju slavili su veličinu ljudskog duha. Umesto toga, zaronili su u dubinu ljudske izopačenosti, zaključuje kolumnista Harmon.

2024 © - Vesti online