Utorak 16.04.2013.
16:30
24sata.rs

Vrt dobre nade: Pilići usvojili noja

Foto: Ilustracija

U prirodi to bi činili Vesnini roditelji, ali pošto se ispilila u inkubatoru, sada je član ove neobične družine. Zauzvrat Vesna piliće greje svojim telom, a na ovaj trio retko ko ostaje ravnodušan.

"U prirodi noj ima ceo harem, a ženke snesu na jedno mesto sva jaja na kojima leži mužjak. Kada se izlegu, on ih uči i da jedu. Pošto se Vesna ispilila u inkubatoru, jer mužjak odbija da leži samo na jednom jajetu, u prostor u kojem se trenutno gaji ubacili smo dva pileta koja sada imaju zadatak da Vesnu uče da jede", kaže Vuk Bojović, direktor Beo zoo-vrta, napominjući da ova družina sada živi u simbiozi.

Njih troje sada se nalaze u Upravnoj zgradi Vrta u prostoru koji se konstantno greje. Vesna je dobro savladala prve lekcije od svojih prijatelja, pa se tako samostalno hrani, ali ni ona njima ne ostaje dužna. Znatno je veća od svojih drugara, a kada bi se spustila da se odmori, pilići se trkom zavlače ispod nje. Tako ih ona svojim telom greje.

"Ovo nije prvi put da smo spojili ovde dve vrste. Tako smo imali slučaj emua koji je odrastao sa piletom koji se razvio u prelepog petla. Oni su kasnije i nastavili da žive zajedno, a kada smo emua poklanjali drugom zoo-vrtu, morali smo da ih obavestimo da on ide u paru sa petlom jer u suprotnom ne možemo da ga damo", kaže Bojović, napominjući da sigurno neće razvadvajati ni ovaj trio.

Bogatoj kolekciji ptica trkačica, među kojima je upravo i mala Vesna, pridružiće se i još jedna. Iz Segedina je juče pristigao mužjak nandu ptica koja naseljava Južnu Ameriku. U Vrtu već žive tri ženke ove vrste, tako da je izvesno da će biti potomstva i ove vrste.

2024 © - Vesti online