Utorak 16.04.2013.
13:36
Beta

Bela knjiga kineske vojske: Preko milion vojnika

Preko milion vojnika je ono što piše u Beloj knjizi, a koliko ih je van...
 

"Kina nikad neće tražiti hegemoniju niti će se ponašati na hegemonistički način, niti će učestvovati u vojnom širenju", navodi se u dokumentu.

Takođe se kaže da će Kina izgraditi jaku nacionalnu odbranu i moćne oružane snage koje su u skladu sa kineskim međunarodnim položajem i koje ispunjavaju potrebe njene bezbednosti i razvojnih interesa. Ukazuje se da se Kina i dalje suočava sa mnogim i komplikovanim bezbednosnim pretnjama i izazovima.

"Pred Kinom je težak zadatak da očuva svoje nacionalno ujedinjenje, teritorijalni integritet i razvojne interese", piše u beloj knjizi.

U dokumentu se navodi različita upotreba vojnih snaga u mirnodopsko vreme i navodi da odgovora na ključne potrebe Kine sa ciljem da se održi mir, obuzdaju krize i pobede ratovi.

Kineska vojska koristi se da očuva granicu, obalsku, teritorijalnu i vazdušnu bezbednosti, piše u dokumentu i dodaje da će one jačati svoju borbenu gotovost i vežbe. One će spremno odgovoriti i sperčiti svaku provokativnu akciju koja ugrožva kineski suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet, piše u dokumentu.

U dokumentu se prvi put navode brojevi aktivnih snaga u raznim rodovima kineske Narodne oslobodilačke vojske. Kina sada ima u svojim kopnenim snagama oko 850.000 vojnika u 18 kombinovanih korpusa i dodatne kombinovane operacionalne brigade, navodi ovaj dokument. Kineska mornarica ima 235.000 oficira i vojnika i ima tri flote - Beihai, Doghai i Nanhai.

Vazdušne vojne snage sada broje oko 398.000 oficira i ljudstva i vazdušnu komandu u svakoj od sedam vojnih vazdušnih oblasti.

Druga artiljerijska snaga Kineske narodne oslobodilačke vojske - ključna snaga za strateško odvraćanje - sastoji se od nuklearnih i konvencionalnih raketnih snaga i operacionalnih jedinica za podršku. Opremljena je serijom "Dong Feng" balističkih raketa i "Čang Džian" krstarećih raketa.

Ona takođe ima vojne baze, baze za obuku i specijalizovane jedinice za podršku kao i akademije i institucije za istraživanje, piše u dokumentu.

2024 © - Vesti online