Utorak 16.04.2013.
14:19
Beta

Iz budžeta ne mogu pare za humanitarne akcije

Partije mogu da daju samo ono što same sakupe
 

"Povodom zahteva medija upućenih Agenciji za borbu protiv korupcije, a u vezi sa humanitarnim aktivnostima političkih subjekata i njihovih predstavnika, Agencija podseća da funkcioneri ili članovi političkih stranaka mogu da daju humanitarni prilog iz sopstvenih sredstava i za svoj račun, čak i kad to čine organizovano (u okviru stranke, poslaničkog kluba, )", navodi se u saopštenju.

U to, međutim, ne spada novac koji stranke dobijaju iz budzeta za redovno finansiranje.

Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano je da se "sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta i podrazumevaju: rad sa biračima i članstvom, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja".

Ta sredstva mogu se koristiti i za obuku, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove, kao i troškove za druge slične aktivnosti.

Političke stranke se na osnovu Zakona o političkim strankama formiraju "radi ostvarivanja političkih ciljeva demokratskim oblikovanjem političke volje građana i učešća na izborima", a ne radi obavljanja humanitarne delatnosti, navodi se u saopštenju Agencije.

2024 © - Vesti online