Utorak 16.04.2013.
13:06
J. Arsenović - Vesti

Uranijum će tek da ubija Srbe!

Na Srbiju je u vreme NATO bombardovanja bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma
 

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka profesor Slobodan Čikarić podseća da je na Srbiju u vreme NATO bombardovanja bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma, koji osim što je izuzetno kancerogen izaziva i genetske mutacije.


Čikarić objašnjava da se bolest ne javlja odmah posle dejstva kancerogene materije, već da mora da prođe određeni latentni period, koji za leukemije i limfome u proseku iznosi sedam i po godina, dok je za solidne tumore - karcinom dojke, grlića materice, pluća i debelog creva taj period u proseku petnaest godina.

NATO da sanira posedice

Osim Vladislava Jovanović, bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije i doktora Čikarića, treći autor ove studije "Zločin u ratu - genocid u miru" general Slobodan Petković, vojni stručnjak za biološku i hemijsku odbranu, upozorava nadležne da je nužno da se od onih koji su ovde "ostavili" osiromašeni uranijum, zatraži da učestvuju u dekontaminaciji i saniranju posledica, kao i na deponovanju radioaktivnih materijala.

- Pratili smo kretanje malignih tumora od 2001. godine do 2010. godine i uočili da je pojava malignih leukemija i limfoma povećana za 110 odsto, dok je učestalost pojave svih tumora zajedno i leukemija i solidnih tumora povećana za 20 posto - kaže dr Čikarić.


Gde je najveća doza zračenja građani ne bi mogli da saznaju jer je Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije trenutno ne obavlja monitoring radijacije. Razlog je taj što je ukinut Fond za zaštitu životne sredine iz čijeg budžeta je finansirana kontrola zračenja!


Štednja na još jednom segmentu koji ima vezu sa zdravstvenom zaštitom nacije mogla bi u krajnoj liniji da se odrazi i na neadekvatno reagovanje u slučaju neke havarije koja bi dovela do povećanja radiokativnog zračenja.


- Bez monitoringa nema informacije o izloženosti stanovništva u redovnim uslovima. Ako se monitoring ne obavlja u redovnim uslovima, rutinski, teško ga je dovoljno brzo uspostaviti u slučaju akcidenta, gubi se zainteresovanost stručnih institucija za ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini, kao i održavanje i razvoj metoda analize, zbog čega može nastati problem - upozorava direktorka Agencije Mirjana Radenković.
 

Polovinu izručili posle primirja

Iz knjige Studija "Zločin u ratu - genocid u miru" o posledicama NATO bombardovanja Srbije autori dokumentovano pokazuju stotine lokacija gde su na tlu Srbije bačeni projektili sa smrtonosnim radioaktivnim supstancama. U više od 60 odsto slučajeva to su bili civilni ciljevi, a čak 44 odsto svih napada je izvršeno u poslednjih 10 dana rata, nakon postignutog sporazuma o okončanju agresije!

2024 © - Vesti online