Ponedeljak 15.04.2013.
23:19
Beta

Bramerc: Haški tribunal dao glas žrtvama rata

Brani rad Haškog tribunala: Serž Bramerc
 

Visoki predstavnik je ocenio da Međunarodni tribunal i dalje igra ključnu ulogu u omogućavanju Bosni i Hercegovini da prihvati i prevaziđe svoju tragičnu prošlost.

Bramerc i Incko su se saglasili da bi, u svetlu okončanja mandata Haškog tribunala, fokus trebao biti na tome da se osigura da u BiH postoje snažne, nezavisne i sposobne pravosudne institucije.

Oni su pozdravili međunarodnu pomoć koja se pruža pravosudnim institucijama, čime se jača kapacitet za suđenje u predmetu ratnih zločina. Bramerc je danas doputovao u Sarajevo u trodnevnu posetu BiH, gđe će boravtiti do 17. aprila.

Po dolasku se sastao sa članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem sa kojima je razgovarao o aktivnostima Haškog tribunala.

Govoreći o pojedinim presudama, članovi Predsedništva BiH su istakli da u BiH o tome postoje različita mišljenja. Naglasili su da neke presude donose nemir u region i da neće doprineti pomirenju na ovim prostorima, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Poseta glavnog haškog tužioca Sarajevu je u okviru priprema radovnog izveštaja o radu koji će podneti Savetu bezbednosti UN. Tokom boravka u Sarajevu, haški tužilac će se sastati sa predstavnicima Tužilaštva BiH i predstavnicima udruženja žrtava
rata.

2024 © - Vesti online