Utorak 16.04.2013.
11:29
Z. Gligorijević - Vesti

Policajac napunio 200 svezaka

Milan Tanasković je želeo da postane novinar
 

- Svakog dana trebalo mi je najmanje po dva sata da bih sve složio kako sam zamislio. Nekada bih kasno došao s posla i imao samo pet sati za spavanje. I tada bih seckao i lepio na uštrb sna. Najteže mi je bilo da prikupljam tekstove kada bi me poslali na teren po više meseci. Ali, pošto je žena koja radi na trafici znala da ne propuštam nijedan broj, ostavljala mi je sva sportska izdanja. Dešavalo se da odjednom uzmem po pedesetak brojeva iz kojih je trebalo iseći tekstove i složiti ih po kategorijama u posebnim sveskama. Prijatelji su mi takođe pomagali, jer su znali koliko sam opterećen kada mi nedostaje samo jedan tekst - priča Milan.


Novine su ga na trafici čekale i kada je 1998. godine doživeo tešku saobraćajnu nesreću posle koje je na VMA ležao mesec dana, dok je oporavak trajao 11 meseci.

- Jedva sam ostao živ. Helikopterom su me prevezli na VMA. I to mi se dogodilo samo tri dana nakon povratka sa Kosova. Pošto su novine pisale o mojoj nesreći, jer sam u to vreme bio načelnik Saobraćajne policije u Jagodini, žena na trafici mi je opet sačuvala sve primerke novina koje su izašle dok sam bio odsutan - kaže Milan i dodaje da je bio u stanju da, ako ne može da nađe izdanje koje mu nedostaje, ode do Beograda samo da bi kupio te novine.


Zahvaljujući toj marljivoj predanosti u sakupljanju novinskih tekstova, Milan ima veoma dragocenu zbirku. Oblast "Sport u zemlji i svetu" sadrži tekstove koje je sakupljao 36 godina. Među tekstovima su čak i oni o sankanju, formuli 1 i bijatlonu. Na kraju svake godine Milan je lepio tekstove o 10 najboljih sportista u svetu i u Srbiji. Najboljeg sportistu iz zemlje i sveta stavio bi na naslovnu stranu sveske za narednu godinu.

Deo istorije u Milanovim sveskama
 


- Tekstovi o evropskim fudbalskim kupovima datiraju od 1977. godine, a predstavio sam svaku zemlju pojedinačno, dok naša prvenstva obuhvataju 38 godina, a svako kolo zauzima četiri do šest stranica. Sva svetska i evropska prvenstva u fudbalu sam sakupljao od Svetskog prvenstva u Argentini 1978. godine. Sakupljao sam čak i sličice fudbalera koje nisam lepio u album, već u sveske iz ove oblasti - dodaje Milan.


U njegovim sveskama našli su se mnogi velikani sporta od Arantesa don Nasimenta Pelea i Dragana Džajića do Dragana Kićanovića i Dražena Dalipagića, a one se dopunjuju i danas. Pre neki dan je pronašao tekst o detinjstvu Džajića i odmah ga dodao u ukoričen album o ovom sportisti.


- Novinarstvo mi je neostvaren san. Poslušao sam majku i oca i zbog materijalne situacije upisao srednju školu za policajce u Kamenici. Kasnije sam završio i Višu školu unutrašnjih poslova. Nikada nisam zažalio što sam postao policajac, jer ni u jednoj struci ne postoji takvo drugarstvo, ali mi je novinarstvo ostalo neostvarena ljubav. Doduše, ponekad sam i bio novinar. Kada neku utakmicu niko ne bi pratio, ja bih izveštavao sa nje. Literarne sastave još pišem deci iz komšiluka. Nikada nisam dobio četvorku - smeje se Milan.
 

Sin rukometaš
Milanov sin Marko iz prvog braka postao je rukometaš Crvene zvezde čim je završio osnovnu školu. Nezadovoljan odnosom kluba otišao je u Švedsku. Zvezda je digla uzbunu i suspendovala ga. Dobio je sudski spor i 2003. godine postao slobodan igrač. Igrao je za Ih Istad, rukometni klub koji je bio u vrhu švedske lige. Kada je trebalo da pređe u Magdeburg, jedne večeri ga je u jednom klubu mladić metalnom šipkom udario u koleno i pokidao mu ligamente. Posle teške operacije i godinu dana pauze Marko je počeo da igra za Smederevo. Zahvaljujući njemu, klub je u poslednjem trenutku opstao u ligi. Dobio je ponude iz Austrije, Švajcarske i Francuske. Odlučio se za Austriju. Već treću godinu igra za državnog prvaka, klub Alpe Hard.

2024 © - Vesti online