Ponedeljak 15.04.2013.
16:43
Telegraf

Čanak bio na skupu secesionista i autonomaša Evrope

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine
 

Čanak i Stojšić su u Južnom Tirolu boravili u svojstvu posmatrača na skupu pod nazivom “European Free Alliance“, na kome je, kako saznajemo, bilo reči i o Vojvodini.

"Etiketiraje Čanka nije nikakva novost, ono traje 20 godina"

Stojšić tvrdi da su raniji, ali i budući napadi na Čanka i LSV “politički smišljeni i već viđeni” i da kao takvi nisu vredni komentara.

"Etikete o nama kao secesionistima stare su 20 i više godina i ne predstavljaju nikakvu novost, to bi trebalo da zna i Bajatović", poručuje Stojšić

Skupu su prisustvovale različite političke partije u Evropi koje se zalažu ili za punu političku nezavisnost (državnost), za neki oblik prenosa ili samoupravljanja za svoju zemlju i region.

Zanimljivo je da je potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović na mitingu u Novom Sadu održanom istog dana, 12. aprila, okupljenima rekao je da se lider LSV u vreme kada se pokreće pitanje separatizma Vojvodine nalazi u Južnom Tirolu, gde su se okupili svi uticajniji secesionisti i autonomaši, i da to nema ništa čudno.

"Na skup "European Free Alliance" dolaze stranke koje su deo Evropskog parlamenta, koje imaju svoj poslanički klub u njemu i bore se za pitanja autonomije i secesionizma. Mi smo bili pozvani da u svojstvu posmatrača prisustvujemo tom skupu i mi smo se tom pozivu odazvali, a imamo i nameru da se jednog dana i aktivnije uključimo u rad te organizacije", potvrđuje u izjavi za portal Telegraf.rs potpredsednik LSV i akter skupa Đorđe Stojšić.

Prema njegovim rečima, Nenad Čanak i on su na tom sastanku uspostavljali kontakte s političkim istomišljenicima i razgovarali o mnogim pitanjima.

"Čanak i ja smo dogovarali saradnju za neke buduće dane, a teme za razgovor bile su regionalizacija i autonomija kao i saradnja", otkriva Stojšić.

Stojšić tvrdi da se na sastanku u Južnom Tirolu nije govorilo o otcepljenju Vojvodine, ali da je bilo govora o njoj, jer to pitanje zanima evropske parlamentarce.

2024 © - Vesti online