Ponedeljak 15.04.2013.
19:33
Beta

Smanjen broj osuđenika

Foto - arhiva: U Srbiji ima 10.228 zatvorenika, više od 1.000 manje nego u 2012.
 

Prvi efekti Zakona o amnestiji donetog novembra 2012. već su vidljivi, rekao je Milan Stevović na sednici skupštinske Komisije za kontolu izvršenja krivičnih sankcija.

Naveo je da je 2012. godine odlukom direktora Uprave prevremeno sa izdržavanja kazne otpušteno 235 osuđenika.

Loš položaj zatvorenica u Požarevcu

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović izrazio je danas nezadovoljstvo uslovima za boravak osuđenica u ženskom zatvoru u Požarevcu. Predsednik Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, poslanik Meho Omerović kazao je da će se to telo baviti i položajem žena u zatvorima.

 

Stevović je naveo da Strategija za smanjenje preopterećenosti zatvora sadrži sveobuhvatne mere među kojima alternativne sankcije i instituti uslovnog i prevremenog otpusta sa izdržavanja zatvorske kazne, proširenje smeštajnog kapaciteta i poboljšanje uslova u zatvorima.

Stevović je najavio da bi juna ili jula u skupštinskoj proceduri trebalo da budu novi zakoni o izvršenju krivičnih sankcija i zakon o alternativnim sankcijama. Kazao da će se ove godine nastaviti rekonstrukcija zatvora, a u planu je otvaranje kancelarija za alternativne sankcije u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Užicu, Leskovcu, Čačku, Smederevu i Pančevu.

Ove godine počeće rekonstrukcija Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, a biće otvoreni novi objekti za smeštaj maloletnika u Kazneno-popravnom domu u Kruševcu. Unaprediće se zdravstvena zaštita zatvorenika i obnoviti ambulante u zatvorima.

Stevović je rekao da je Uprava preduzela sve mere za sprečavanje torture i drugih oblika nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja u zatvorima. Komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija je osnovana nedavno, čine je poslanici Skupštine Srbije, a na njenom čelu je Meho Omerović.

2024 © - Vesti online