Četvrtak 29.10.2009.
12:05
B. Božin - Vesti

Diplomatski start Gida Vestervelea

Angela Merkel i Gvido Vestervele

Nova vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel zvanično je stupila na vlast, ali mnogi sa nestrpljenjem iščekuju start novajlije, vicekancelara i šefa diplomatije Gida Vestervelea.

Pažljivo će biti praćeno kako se snalazi u novoj ulozi s obzirom na kritičke opaske u javnosti da njega mnogo više zanima unutrašnja od spoljne politike.


Amerika traži sankcije


Vašington očekuje i da se Nemačka pridruži pojačanim sankcijama prema Iranu, koje su samo pitanje dana, mada nemačka industrija ima tradicionalno dobre veze sa Iranom.

Najvažnija adresa na kojoj će se oprobati novi drugi čovek nemačke vlade je - Vašington. Tamo je visoko postavljena lestvica za šefa nemačke diplomatije jer se od njega pre svega očekuje da podrži američko angažovanje u Avganistanu i Iranu.

Ipak, iz ugla Baraka Obame, Nemačka ne igra naročito važnu ulogu u svetskoj politici i on to stavlja do znanja kad god je to u prilici. Umesto dolaska u Berlin na predstojeću proslavu 20-godišnjice pada Berlinskog zida u novembru, američki predsednik putovaće na azijsko-pacifički privredni samit. Ta odluka ne čudi s obzirom na to da su Kina i Japan najveći kreditori SAD.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

2024 © - Vesti online