Ponedeljak 15.04.2013.
17:09
Vestionline

Za ekonomsku krizu krivi bankari na kokainu

Bankari na kokainu hteli više, više i više
 

"Previše bankara koji su uzimali kokain bili su preterano samouvereni, i prihvatali su veće rizike", rekao je Nat. "Kokain je savršen za njihovu kulturu uzbuđenja i jurenja za više i više i više. Bankari su koristili kokain i uvalili nas u ovaj haos. To je droga koja traži 'više'".

Nat, inače vrlo ugledan naučnik u svom polju, postao je poznat dok je predvodio vladinu grupu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Posle temeljnih istraživanja i konsultacija sa strukom, Nat je zaključio da aktuelni zakoni nepotrebno diskriminišu marihuanu, ekstazi i psihoaktivne pečurke, droge koje su prema svim naučnim podacima manje opasne od alkohola i cigareta.

Nat je proteran sa čela vladine grupe kada je izjavio da su rizici korišćenja ekstazija uporedivi s rizicima jahanja konja, jer je procenat smrtnih slučajeva jednak kod obe aktivnosti. Iako je poređenje dao kako bi demonstrirao da ljudi imaju pravo, ukoliko su ispravno informisani, na aktivnosti koje ne štete drugima a u sebi sadrže potencijalni rizik, protiv njega je pokrenuta medijska hajka koja je završila njegovim odlaskom s čelnog mesta vladine grupe.

U svim istraživanjima koje je Nat sproveo, najopasnije droge bile su heroin, kokain i alkohol. Većina ilegalnih droga, poput marihuane, ekstazija ili LSD-a bilo je manje štetno po psihu, zdravlje i društvo od cigareta, koje su legalna droga.

2024 © - Vesti online