Petak 19.02.2010.
12:06
V. Tasić - Vesti

Rade Vučković: Lepo Zahar kaže da sam ludak i budala!

Nema više boema: Rade Vučković
 

Karijeru je započeo kao pevač i kompozitor zabavne muzike, pevajući pesmu "Tako je plakala Isidora". Ređali su se hitovi, muzička priznanja, lomovi, ljubavi, brakovi. Već dvanaest godina je u trećem zvaničnom braku sa suprugom Nadom. Kaže da ga je ona izvukla iz gužve i spasla propasti.
 

"Nema čoveka koji ne zna bar neki od mojih hitova: "Dođi da ostarimo zajedno", "Moj dobri anđele", "Balkanska duša", "Ovo je priča o nama", "Nisam te se nagledao". Mali Darko Lazić je sa mojom pesmom "Ti si kraljica moga srca" pobedio na takmičenju "Zvezde Granda". Na mojim pesmama, mnogi pevači su bogatstva zgrtali. Kada me je Aca Lukas pozvao na svoj koncert, rekao je: "Dođi da publici pokažem čoveka koji je napisao sve te divne pesme na kojima sam mnogo para zaradio!" Oduševio me je."


Pomalo tezgari

Od čega živite?
"Za penziju sam još mlad! Na sreću, u strogom centru Beograda imam lokal i poslovni prostor , izdajem ih. Pomalo i tezgarim po kamernim salama, kulturnim centrima, gostujem po Skadarliji. Nedavno sam Saši Popoviću ustupio sedamnaest mojih starih pesama. Ustupio sam ih po simboličnoj ceni, ali sam zadovoljan jer ih je oživeo sa mladim pevačima."

Pevači se žale da je teško naći dobre pesme. Traže li ih od vas?
"Mnogi bi ih tražili, da smeju. Neki mi kažu da bi uzeli pesme od mene, ali ne mogu. Dobro se zna ko je u igri - Marina, Braja, možda još par njih. Moj "problem" je što ne pripadam nekom klanu i što ne umem da piljarim. Pre bih prestao da pišem nego što bih nekome odgovorio na pitanje koliko košta pesma. Lepo je meni Zahar rekao da sam budala i ludak: "Da umem da pevam kao ti, nikome pesmu ne bih dao, sam bih pevao. A ti si raskrčmio svoje pesme tek tako." U pravu je čovek."
 

Godinama ste sa Šabanom Šaulićem pili i dočekivali zore. Šta je sa vašim prijateljstvom?
"Nekada sam pio sa Šabanom, Zoranom Radmilovićem, Tomom Zdravkovićem, Mikom Antićem. Bila su to divna vremena. Nema više pravih boema, nema više ljudina, nema više konstantnih druženja. Ni ja se više ne opijam. Ne mogu više to da izdržim, ni zdravstveno, ni finansijski. Sve sam zato lepo rekao u pesmi "Kusur od života" - "Ode voz pun uspomena". Sad bih pevao, ali džaba. Svi bi rekli da sam mator. Samo na Balkanu pevač i kompozitor mogu biti matori!"
 

Svojevremeno niste prepoznali zvezdu u Goci Božinovskoj, vašoj drugoj, nevenčanoj supruzi, Jeleninoj mami?
"Ma kakvi nisam! Zbog nje sam pre mnogo godina sa Dorćola zapucao na vašar na Bumbarevom brdu, tamo negde kod Kraljeva. Moj prvi brak je bio pred krahom, ja sam bio u naponu snage i kada mi je drugar rekao da tamo negde ima jedna zgodna mala koja lepo peva, ja pravo tamo sa njim! Sećam se, bila je klinka, pevala je u nekom belom, tesnom šortsiću. Slušali smo je cele noći, a pred jutro smo je odvezli kući, u njeno selo Samaila. Njen otac me je odmah pitao da li sam oženjen. Kada sam mu to potvrdio, pitao me je šta onda tu tražim. Sutradan, Goca je sa mnom došla u Beograd."

Privržena mu deca

Da li ste u kontaktu sa svojom decom?
"Jesam. Moj najstariji sin Aleksandar živi u Kembridžu, drži tamo dva restorana. Dolazi svake godine u Beograd. Kada je bio poslednji put, vodio sam njegovu desetogodišnju ćerku Stelu u zoološki vrt. Bio je i on sa nama i slatko mi se smejao. Rekao mi je da se vidi da nisam talentovan ni za tatu, ni za dedu! U pravu je. Moj najmlađi sin Vuk ide u drugi razred srednje škole i svira violinu. Ćerka Jelena se sprema da u velikom stilu, u "Zvezdama Granda" kroči na estradu. Iako nisam živeo sa svojom decom, sva moja deca me vole i privrženija su meni nego majkama."


U kakvim ste odnosima danas?
"U boljim odnosima nego što smo bili! Bilo je mnogo bura među nama, ja sam bio u raskoraku sa životom, sa samim sobom. Zato nam nije uspelo. Uvek sam bio odsutan, mučio me je neki večiti nemir. Ja nikada nijednu ženu nisam ostavio, uvek su one odlazile od mene. Na Gocu sam izuzetno ponosan. Uvek je bila energična, sjajna, visprena, vredna i zahvaljujući tome, postala je ono što jeste. Divno je vaspitala Jelenu, a meni je beskrajno žao što nisam učestvovao u njenom odrastanju. Dubok ožiljak je ostao u meni zbog toga."
2024 © - Vesti online