Ponedeljak 15.04.2013.
02:14
Beta

Vlaga jede 700 godina star manastir Banjska

Vulin obećao pomoć države u proslavi 700 godina postojanja manastira Banjska
 

Vulin je, posle obilaska manastirskog kompleksa, obećao da će Kancelarija učiniti sve u materijalnom i svakom drugom smislu za sanaciju manastira i obeležavanje jubileja, čija centralna proslava će biti održana 15. avgusta.

"Sedamsto godina je veliki jubilej i najbolji dokaz koliko ovde naš narod traje i postoji. Ima onih koji govore da sve što je vredno u istorijskom smislu je južno od Ibra, ali puno toga je vredno i severno od Ibra", rekao je Vulin.

Jeromonah Danilo je dodao da "nas jubilej podstiče i obavezuje da se potrudimo da posvetimo pažnju ne samo ovoj svetinji, već svim našim svetinjama širom Kosova i Metohije, koje svedoče naše postojanje na ovim prostorima".

Zadužbinu kralja Milutina (1282-1321), manastir Banjska, koji je sagrađen za četiri godine (1313-1317) uništava vlaga. Crkva posvećena Svetom Arhiđakonu Stefanu, zaštitniku dinastije Nemanjića, u veoma lošem je stanju. Krovna konstrukcija je popustila, sneg i kiše proširili su vlagu na već urušene zidove, dok su u lošem stanju i zidovi trpezarije i konaka.

2024 © - Vesti online