Nedelja 14.04.2013.
19:40
Beta

Amerika brani Japan od Koreje

Džon Keri i japanski šef diplomatije Fumio Kušida
 

"SAD su u potpunosti posvećene odbrani Japana", rekao je Keri na konferenciji za novinare u Tokiju, posle sastanka sa šefom japanske diplomatije Fumiom Kišidom, uoči najavljene severnokorejske raketne probe, javile su agencije.

Keri je izjavio da je Severna Koreja morala do sada da uvidi da će je njene pretnje i provokacije samo dodatno izolovati i da će još osiromašiti njen narod.

"Japan i SAD ne mogu da dopuste Severnoj Koreji da poseduje nuklearno oružje", izjavio je nakon sastanka japanski ministar inostranih poslova Fumio Kišija.

Američki državni sekretar je tokom jučerašnje posete Kini obećao jačanje američko-kineske saradnje radi rešavanja niza problema, među kojima pitanja severnokorejskog nuklearnog programa.

Zvanični Pjongjang nedeljama preti da će napasti SAD, Južnu Koreju i Japan, nakon odluke UN o uvođenju novih sankcija kao odgovor na najnoviju severnokorejsku nuklearnu probu izvršenu u februaru.

Ovom posetom Japanu Džon Keri završava azijsku turneju u okviru koje je posetio Seul i Peking, gde je sa južnokorejskim i kineskim liderima razgovarao o najnovijim pretnjama Severne Koreje.

2024 © - Vesti online