Nedelja 14.04.2013.
11:08
B92

Srpski naučnici bez literature?

Foto: Ilustracija
 

Kroz projekat KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku) država Srbija je od 2001. godine obezbeđivala svojim akademskim građanima pristup inostranoj stručnoj literaturi i naučnim časopisima. Time je optimizovano plaćanje pristupa naučnim publikacijama, zato što postoji jedna i jedinstvena institucija kroz koju se uplaćuje pretplata a onda je sve naučne institucije koriste. Između ostalog, to znači da je država Srbija plaćala godišnju pretplatu naučnim izdavačima.

Ove godine te uplate su izostale. Kako su saopštili na zvaničnom sajtu KoBSON-a – "Najveći broj izdavača je na osnovu dugogodišnjih korektnih odnosa produžio elektronski pristup svojim časopisima za dodatna tri meseca. Na žalost, ta tri meseca su prošla i mnogi izdavači će postepeno ukidati pristupe. Od početka aprila to je učinio i Oxford University Press“.

Kako nijedno od ministarstava koje je moglo da se oglasi po ovom pitanju – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kulture i informisanja – oglasilo se Društvo za promociju i popularizaciju nauke (DPPN).

"DPPN je kroz akciju SaDA za nauku promovisao potrebu za Ministarstvom nauke kao posebnim ministarstvom nakon što je isto pripojeno Ministarstvu prosvete u martu 2011. godine. Smatramo da se Ministarstvu nauke (da je ostalo nezavisno) ovakva greška ne bi potkrala s obzirom da je u pitanju stvar od suštinskog značaja za našu naučnu zajednicu." - kaže se u saopštenju ove organizacije koja se trudi da nauka bude dostupna svima.

2024 © - Vesti online