Subota 13.04.2013.
21:11
Vestionline

Stojadinović: Izetbegovićevu retoriku ohrabruje i Ivan Mrkić?

Bakir Izetbegović
 


Podsetimo, Bakir Izetbegović je poručio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da Republika Srpska neće biti kompenzacija za Kosovo i dodao da je "Republika Srpska takva samo po imenu, a pripada svim narodima u BiH".

- Obaveza ambasadora je da reaguje na ovakve izjave, jer i na taj način brani državne interese. Nažalost, kada sam reagovao na sličnu izjavu Izetbegovića ja sam opozvan. Izetbegović je to tražio, a Mrkić prihvatio. Izetbegović smenu srpskog ambasadora na njegov zahtev i dan danas prepričava u diplomatskim krugovima. Pitam se kakva se poruka šalje, ako se ambasadori smenjuju zbog odbrane državnih interesa, a u mom slučaju i predsednika Nikolića?! Možda je tako inferioran stav Mrkića ohrabrio i Željka Komšića za sličnu izjavu, dodaje Stojadinović. On kaže da razume želju našeg Ministarstva spoljih poslova Srbije "da održava i razvija dobrosusedske odnose sa državama u regionu".

-To podržavam, ali to nije glavni cilj spoljne politike, već je to odbrana državnih interesa. I ako neko ugrožava naše državne interese, kao gospodin Izetbegović u ovom slučaju, onda se održavanje i razvijanje dobrosusedskih odnosa mora staviti u drugi plan. S obzirom na sve rečeno, plašim se da će dobre namere i aktivnosti Ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije i nove vladajuće šestorke u BiH na unapređenju bilateralnih odnosa sa Srbijom biti uzaludne, jer po Ustavu BiH spoljnu politiku vodi Predsedništvo BiH, pri čemu je za sve važne odluke neophodan konsenzus sva tri člana, kaže Ninoslav Stojadinović.

2024 © - Vesti online