Četvrtak 29.10.2009.
12:00
I. Petrović - Vesti

Opozicija ljuta jer Đilas kupuje zgradu

Uprava grada Beograda uskoro bi mogla da bude objedinjena na jednom mestu ukoliko grad na aukciji kupi zgradu "Ineksa" u Ulici kraljice Marije broj 1, budući da je ovo preduzeće u stečaju.

Milioni za kupovinu: Zgrada "Ineksa" u Beogradu

Zgrada "Ineksa" od 12.900 kvadratnih metara, koja ima 21 sprat, do sada je prodavana javnim nadmetanjem, ali u dva pokušaja nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je Agencija za privatizaciju smanjila procenjenu vrednost na 1,99 milijardi dinara (21 milion evra).

Procenjena vrednost zgrade ovog puta je manja za nešto više od 400 miliona dinara u odnosu na prethodni put, a u odnosu na prvu prodaju za 1,2 milijarde dinara.
 

Početkom oktobra grad Beograd je od Agencije za privatizaciju otkupio konkursnu dokumentaciju za učešće u postupku prodaje zgrade "Ineks-intereksporta".

SRS: Gradonačelnik kao pijani kauboj

 

Prvi čovek radikala u gradskom parlamentu Nemanja Šarović kaže da niko, pa ni gradonačelnik Dragan Đilas ne može da se ponaša "kao pijani kauboj koji radi šta hoće i koji nikome ne polaže račune".
- Đilas je virtuelni gradonačelnik zato što, iz poteza koje povlači, njega očito ne zanima šta će u Beogradu biti za dve ili tri godine jer je za njega mesto gradonačelnika samo odskočna daska za funkciju koju danas zloupotrebljava Boris Tadić - kaže Šarović.

Međutim, javnost o ovome ne bi bila obaveštena da šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Beograda Nemanja Šarović nije optužio je gradonačelnika Dragana Đilasa da je samovoljno doneo odluku o kupovini zgrade.
 

- Sporno je da li gradonačelnik sam može da donese odluku o tako velikoj kupovini. O tome Skupština grada kao najviši organ ne zna apsolutno ništa, a o ovom postupku nije odlučivalo ni Gradsko veće. Ne znaju se ni kriterijumi na osnovu kojih je Đilas odredio cenu koju će ponuditi za tu zgradu jer nije formirana nikakva komisija koja bi utvrdila stanje u kojoj se zgrada "Ineksa" nalazi, niti kolike su investicije potrebne da bi se zgrada privela nameni - kaže Šarović.
 

Načelnica Gradske uprave grada Beograda Vesna Ivić objasnila je da je osnovni razlog za eventualnu kupovinu pomenute zgrade smanjenje troškova funkcionisanja Gradske uprave i njena racionalizacija.
- Gradska uprava trenutno je smeštena u devet objekata na teritoriji šireg centra grada. Najveću korist svakako bi imali Beograđani jer više ne bi gubili dragoceno vreme, već bi sve poslove mogli da obave na jednom mestu - kaže Vesna Ivić.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

2024 © - Vesti online