Četvrtak 29.10.2009.
12:00
D. Lj. J.

Američki san traže u "Bondstilu"

Američka baza "Bondstil" na Kosmetu

Visoke plate, koje u proseku iznose oko 1.000 evra, dovoljan su razlog da se stotinak Makedonaca, pretežno iz Kumanova i Skoplja, odlučilo da kao kelneri, vozači i prevodioci rade u ovoj najvećoj vojnoj bazi u regionu.

Oštra pravila

 

Boravak i rad u "Bondstilu" podrazumeva stroga pravila ponašanja, koje zaposleni moraju bespogovorno poštovati. Ko prekrši ta pravila, odmah dobija otkaz i zabranu da bude angažovan u bilo kojoj drugoj kompaniji koja sarađuje sa američkom armijom.
Svi zaposleni prolaze kroz rigorozne provere i testove, a svakih šest meseci provere i testiranja se ponavljaju. Ulazak civilima je strogo zabranjen.

Njihovo angažovanje za rad u "Bondstilu" ide isključivo preko posrednika sa Kosova i iz Makedonije, koji za tu uslugu uzimaju po više stotina evra.
 

Oni koji već rade u "Bondstilu" kažu da je osim angažmana u Avganistanu i Iraku, rad u ovoj bazi na Kosovu trenutno najprivlačniji za Makedonce zbog blizine, sigurnosti i odličnih uslova rada.
 

- Radim kao prevodilac sa engleskog na srpski i makedonski jezik već godinu dana i veoma sam zadovoljan uslovima i platom od 1.000 evra - veli jedan od mladih Makedonaca zaposlenih u "Bondstilu", koji je želeo da ostane anoniman.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

2024 © - Vesti online