Petak 12.04.2013.
11:26
Smedia, dailymail.co.uk

Ispovest bivše špijunke iz Severne Koreje: Ubila sam 115 ljudi

Priznala da je kao špijun Severne Koreje ubila 115 ljudi: Kim Hjun Hi
 

"U Severnoj Koreji, decu su učili da je Kim II Sung bio bog. Učili su nas da ga volimo više od roditelja i da se molimo rečima "Hvala ti, Veliki vođo, za sve". To nije država, to je sekta", priča bivši tajni agent o svom odrastanju.

"Kim Džong Un samo želi da učvrsti vlast"

Upitana da prokomentariše trenutne potencijalno katastrofalne pretnje svoje nekadašnje zemlje, ona kaže da na taj način lider Kim Džong Un pokušava da utvrdi vlast.

"On je previše mlad i neiskusan i bori se da preuzme potpunu kontrolu nad vojskom i da zadobije njenu lojalnost", kaže Hjun Hi.

Kada je napunila 25 godina, vlasti su joj poverile zadatak napada na avion Južne Koreje. Njena misija se sastojala u tome da, pod maskom oca i ćerke, uđe sa još jednim agentom na aerodrom u Bahreinu i postavi eksplozivnu napravu u putnički avion.

"To sam i uradila, postavila sam bombu u sakrivenu u radio u odeljak za prtljag, a potom sam se iskrcala iz aviona pre poletanja". Kada je bomba eksplodirala, avion se srušio u džungli nadomak Burme i poginulo je svih 115 putnika.

Posle obavljenog zadatka, njen partner i ona imali su naređenje da se ubiju ako padnu u šake neprijatelja, naredbu koju je njen kolega sproveo u delo. Njen pokušaj trovanja pilulom cijanida nije bio uspešan.

Kada je uhapšena, osuđena je na doživotnu robiju, ali su je vlasti Južne Koreje pomilovale pošto su zaključili da joj je bio "ispran mozak". Sada je Kim Hjun Hi stanovnik Seula.

"Zaslužila sam smrtnu kaznu. Ali mi je život pošteđen jer sam bila jedini živi svedok napada", rekla je ona.  Posle ovog incidenta, SAD su Severnu koreju stavile na "crnu listu" zemalja koje podržavaju terorizam.

2024 © - Vesti online