Petak 12.04.2013.
07:42
Beta

Koštunica: Pajtić treba da bude smenjen

Vojvodini neophodni izbori: Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije
 

"Uveren sam da su građani Vojvodine za smenu Pajtića i to će mu oni saopštiti i na izborima i pre njih. Vojvodini su neophodni izbori na kojima će građani moći da izaberu novu vlast koja neće voditi separatističku politiku, nego politiku razvoja Vojvodine i Srbije. Zbog toga DSS podržava i učestvuje na skupu u Novom Sadu protiv separatizma vojvodjanske vlasti", rekao je Koštunica.

"Nijedna firma neće otići iz Srbije zato što smo odbili briselski ultimatum"

Komentarišući tvrdnje da će Srbija imati ekonomske štete ako ne dobije datum za početak pregovora o učlanjenju u EU, Koštunica je rekao da Srbija treba da razvija najbolju ekonomsku saradnju sa svakom državom EU.

"Svaka strana firma će doći u Srbiju ako ima profit, a nijedna, koja je već tu, neće otići zbog toga što smo odbacili ultimatum da predamo Kosovo", ocenio je Koštunica.

U intervjuu za beogradske Večernje novosti, Koštunica je rekao da je Pajtićev zahtev da se, u trenutku kada zapadne sile pokušavaju da otmu Kosovo, otvori vojvođansko pitanje stvorilo u narodu "gorak utisak" o spoljnoj i unutrašnjoj sprezi u napadu na Srbiju.

"Zbog toga je Pajtić izgubio svaki legitimitet da ostane na vlasti. Građani ne mogu posle ovoga više da mu veruju", rekao je on. Koštunica je, takodje, zatražio da Ustavni sud Srbije konačno odluči o ustavnosti Statuta Vojvodine.

"Ako Ustavni sud još uvek postoji, morao bi konačno da donese odluku da je Statut Vojvodine protivustavan, kao što je ocenio da su brojne odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine protivustavne. Prošlo je već četiri godine od kada je DSS pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine", rekao je on.

Lider DSS-a je, govoreći o briselskoj ponudi za rešenje pitanja Kosova, ocenio da se zapravo radi o ultimatumu EU koji za cilj ima da sama Srbija ukine svoju državnost na Kosovu i Metohiji. "Nijedan slobodan narod i nijedna suverena država ne mogu da pristanu na takav ultimatum", rekao je Koštunica.

On je ocenio da je cilj EU stvaranje nezavisnog Kosova i normalizacija odnosa sa Srbijom kao sa drugom državom, što znači da su interesi Srbije i Evropske unije direktno suprotstavljeni. "Pošto je EU neuporedivo veća i jača, svaki sporazum sa njom bi značio da je Srbija kapitulirala. Bilo je u srpskoj istoriji i kapitulacija, ali nije bilo slučajeva da se onaj pred kim se kapitulira naziva prijateljem i da se udje u savez država koji nam otima Kosovo", ocenio je on.

2024 © - Vesti online