Petak 12.04.2013.
04:12
Pressonline

Uslov za astronaute NASA - poznavanje ćirilice


Bez Rusa se ne može ni u svemiru
 

"Program je shvaćen vrlo ozbiljni jer je potrebno zaista dobro znati ruski, ako se recimo dogodi hitna situacija i vi morate u panici da rešite problem sa Rusijom preko radija", kaže David Sen-Žak, kanadski astronauti i lekar. "Morate govoriti jezik tečno da biste bili korisni i mogli da reagujete u takvoj situaciji".


Sen-Žak, poreklom iz Francuske, jedan je od astronauta čiji je četvorogodišnij trening započeo, a među brojnim složenim zadacima koje mora da savlada, nalazi se i ćirilica. Ovaj posvećeni proces učenja jezika ne podrazumeva samo klasične časove, već i vreme provedeno u ruskoj porodici u Moskvi, kako bi astronauti savladali govorni jezik.


"Poenta nije da savršeno pišete, već da komunicirate. Slično je kao kada poslovni ljudi uče strani jezik. Fokus je na razumevanju kolokvijalnog govora, ali i specifičnih termina. Znam sve one reči za svemirski hardver i te lude ruske akronime, ali verovatno ne znam ime nekog cveta, na primer", ispričao je Sen-Žak.


Obuka podrazumeva i odlazak u Rusiju kako bi se naučilo sve o programu Sojuz, kao i ruskim segmentima Međunarodne svemirske stanice.


"Na kraju dana, ovakvi treninzi vas nateraju da shvatite da su međunarodni odnosi zapravo oblik međuljudskih odnosa, a govoriti jezik je fundamentalna stvar. To je ono što vam pomaže da prevaziđete poslovno iskustvo i prevedete ga u životno iskustvo kroz koje prolazite sa drugom osobom, drugom zemljom", zaključuje ovaj astronaut.

2024 © - Vesti online