Četvrtak 11.04.2013.
15:53
deutche welle

Kako štede članice NATO-a?

Foto: Arhiva
 

Kako se generali i ministri odbrane snalaze sa manje novca? Odgovor leži u boljem korišćenju postojećih resursa i boljoj saradnji unutar Alijanse.

Recept zvan sinergija

"U trenutku u kojem smo prisiljeni da sa manje sredstava ispunjavamo zadatke koje pred nas postavlja bezbednosna situacija u svetu, treba što je moguće više pojačati zajedničke mehanizme kojima raspolažu savezi“, rekao je još 2011. nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer.

Prošle godine pokrenut je NATO-projekt "Pametna odbrana", a i u sklopu Zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike (GASP) se sve kreće u smeru sinergije resursa. Ali taj proces je još u povojima. Sada bi partneri trebalo da se usredsrede na pojedine zadatke.

Sputani Nemački interesi u NATO

Danas NATO-partneri više ne vode samostalne akcije, bez saglasnosti sa drugima. "Vreme samostalnih akcija je iza nas“, kaže Meling. Ali iz toga sledi da se u vojne akcije uključuje sve više zemalja i partneri koji baš i ne podržavaju svim srcem neke poteze drugog partnera. To se mnogima, pogotovo u Nemačkoj, ne dopada.

"Mi verovatno više sebi nećemo moći da priuštimo 28 oružanih snaga koje mogu sve“, kaže potpukovnik Mihael Angerer.

Pred Evropom su veliki zadaci jer NATO-partner – SAD, se sve više okreće području Pacifika.

Holanđani u nemačkim tenkovima

Do sada je u okviru NATO primenjeno 25 programa "Pametna odbrana“. Nisu svi sa ushićenjem prihvatili program za udruživanje snaga i mnogi nisu bili, kako kaže Angerer, bili spremni da se odreknu nadležnosti za neka područja. Tako su Holanđani svoje borbene tenkove parkirali u garaže, a holandski vojnici sada se uvežbavaju sa druge strane granice, u Nemačkoj.

Na području vojnog vazduhoplovstva, pre svega u transportnom sektoru, saradnja na evropskom nivou traje odavno, što se, između ostalog, pokazalo i tokom nedavne misije u Maliju. Tamo su Francuzi preuzeli dobar deo posla na terenu, ali je logistika bila u potpunosti evropska. I zajednički krizni štab u nemačkom Ulmu, deo je te strategije.


Zajednički u akciju

Ali nisu svi oduševljeni trendom odricanja od nekih kompetencija u svrhu štednje.

"Bezbednosna politike danas više zavisi od finansija, nego od strateški važnih pitanja“, kritikuje Kristijan Meling iz nemačke fondacije "Nauka i politika“.

On "odbrambeno-ekonomski imperativ“ posmatra sa krajnjom skepsom, tim pre što neke zemlje unutar saveza, poput Nemačke, ne mogu da se odreknu nekih bezbednosno-obrambenih elemenata. Zato je i efekt štednje pri Bundesveru, za sada izostao. Osim saradnje na terenu, partneri sada tesno sarađuju i na visokom nivou.

2024 © - Vesti online