Četvrtak 11.04.2013.
18:40
Tango six

Jat će iznajmiti nove avione

Iznajmiće 4 aviona Erbas i jedan ATR-72 (Foto: Arhiva)
 

Nakon nekoliko meseci rada, analize ali i više pauza zbog kadrovskih promena uslovljenih uobičajenim politikanstvom, Jat je danas zvanično dobio odobrenje odlukom Radne grupe Vlade Srbije da praktično realizuje iznajmljivanje aviona i tako posle nekoliko decenija konačno dobije novu i modernu flotu putničkih aviona.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jata Vladimir Ognjenović ovim je dobio ovlašćenje (bez kojeg nije mogao ranije da krene u ovu proceduru) da krene u hitne pregovore radi iznajmljivanja nove flote aviona koja može spasiti ovogodišnju letnju sezonu kompaniji.

Novčana sredstva za iznajmljivanje su odobrena i po prvi put u novijoj istoriji Jata – dugogodišnja priča o novim letelicama će konačno biti realizovana.

Kako Tango Six saznaje, u pitanju su četiri Erbasova lajnera (dva A319 i dva A320) i jedan ATR 72-500. Prvobitni plan da se iznajme dva regionalna turbopropa francuske proizvodnje i dalje je na snazi, ali usled nedostatka letelica ovog tipa koji su raspoloživi za iznajmljivanje na tržištu za sada će se uzeti samo jedan.

Pisma o namerama sa kompanijama za posredovanje pri iznajmljivanju biće potpisana za nekoliko dana i avioni će biti spremni za saobraćaj jednom kada Jatove posade budu obučene za novi tip aviona.

2024 © - Vesti online