Četvrtak 11.04.2013.
09:29 >> 20:35h
RTS, Beta

Projektilom iz minobacača gađana kuća povratnika


Žarko Đurić i njegova supruga Drita pokazuju gde im je prijektil uleteo u kuću

Projektil je na kuću povratnika ispaljen u jedan sat posle ponoći. U trenutku eksplozije u kući su bili Žarko Đurić i njegova supruga.

Đurić je rekao da je ispaljeni projektil srušio plafon na verandi ispred kuće, probio ragastov ulaznih vrata i proleteo kroz hodnik i probio zid na kupatilu. Od snažne eksplozije polomljeni su prozori i crep na krovu kuće.

Bombaški napad je uznemirio Srbe povratnike u tom gradu, jer se radi o prvom takvom slučaju od kako su se vratili 2006 godine. U Istoku živi devetoro Srba.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Krstimir Patnić ocenio je da bombaski napad na kuću povratnika u selu Istok pokazuje da međunarodne snage ne žele da zaštite Srbe na Kosovu. On je incident protumačio i kao prtisak na Srbiju da prihavti "ultimatum iz Brisela".

Od detonacije popucala stakla na kući Đurića
 

"Kao i uvek kada nema rezultata u dijalogu, Albanci nastavljaju maltretiranje i progron Srba" i to južno od Ibra gde su Srbi manjina, u enklavama, kazao je Pantić.

Prema njegovim rečima, noćašnji napad na kuću porodice Đurića je "dokaz da međunarode snage bezbendsnosti ne žele da zaštite Srbe na Kosovu i Metohiji i još jedan vid pritiska na Vladu Srbije da prihvati ultimatum iz Brisela koji je ocenjen kao neprihvaljtiv i suprotan nacionalnim interesima".

Gradonačelnik Istoka: Đurić je poznat kao korektan čovek

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je danas u Istoku da moraju da se pronađu počinioci napada na porodicu Đurić, kao i da javnost mora da bude upoznata sa motivima tog napada.

Napad na porodičnu kuću Đurića dogodio se u noći između srede i četvrtka, dok su ukućani spavali. Povređenih nije bilo, ali je načinjena veća materijlna šteta.

Jevtić je danas sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova Sašom Rašićem i predsednikom opštine Istok Haki Rugovom obišao Žarka Đurića i njegovu suprugu Dritu Topaj-Durić. Rugova je kazao da je Žarko Đurić poznat po korektnim odnosima i dao garancije da će opština sanirati štetu na kući.

Jevtić je kazao da kuća može da se sanira, ali da je poenta da se takvi i slični incidenti spreče. "Incidente ćemo sprečiti ako preventivno nadležni organi rade u cilju sprečavanja ovakvih nedela, ali sprečićemo ih i ako u što kraćem roku znamo ko i zašto ovo radi", istako je Jevtić.
 

Januara i februara, po podacima Kosovske policije, samo u severnoj Kosovskoj Mitrovici bačeno je 18 bombi.

2024 © - Vesti online