Četvrtak 11.04.2013.
10:04
Danas

Vučić "na vezi" sa zvaničnicima SAD i Nemačke o sporazumu

Traži se rešenje za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vučić u stalnom kontaktu sa zvaničnicima evropskih zemalja i Sjedinjenim Američkim Državama
 

Prema rečima sagovornika Danasa Vučić je "na vezi“ s Filipom Gordonom, pomoćnikom američkog državnog sekretara Džona Kerija za Evroaziju, i Kristofom Hojzgenom, savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku, s kojima razgovara o načinima da se poboljša predlog EU za sporazum s Prištinom, koji je Vlada Srbije u ponedeljak odbila da potpiše.

Eštonova u Boegradu 17. aprila?

Danasovi zapadni izvori navode da bi do novog susreta Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija, što je i bio zahtev Beograda, moglo da dođe samo ukoliko obe strane budu spremne da potpišu sporazum. Postoji mogućnost da dodatna runda pregovora Beograda i Prištine bude održana početkom naredne sedmice, u ponedeljak ili utorak, 15-16. aprila. Ipak, odluka još nije doneta jer "produžetaka" neće biti ako dogovor unapred nije poznat, ističu sagovornici Danasa.

 

Pojedini mediji su objavili da EU planira da do 16. aprila organizuje još jednu rundu pregovora, kao i da bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton mogla da poseti Beograd u sredu, 17. aprila.

Aleksandar Vučić je ovih dana pod žestokim pritiskom, s obzirom na to da su premijer Ivica Dačić i predsednik države Tomislav Nikolić na službenim putovanjima u Moskvi, odnosno u Njujorku. Vučić je nezadovoljan zato što praktično tri dana sam na leđima nosi Amerikance, Nemce, Francuze i Brisel, dok su Nikolić i Dačić odsutni, kažu zaadni diplomatski izvori Danasa.

Sagovornicibeogradskog lista objašnjavaju da se vode konsultacije "svih sa svima", odnosno da i Beograd i Priština, ali i Brisel, komuniciraju sa zvaničnicima najmoćnijih zemalja sveta ne bi li se došlo do sporazuma koji bi bile spremne da potpišu obe strane.

Srbija trenutno čeka novu ponudu EU i radi na tome da ona bude što prihvatljivija, a kada stigne, odluku o njoj doneće državni vrh, koji bi se najranije mogao sastati u petak, po povratku Dačića i Nikolića iz inostranstva, saznaje Danas.

2024 © - Vesti online