Četvrtak 11.04.2013.
13:03
Đ. Barović - Vesti

Milorad "uključio" alarm u Hagu

"ODUVAO" TUŽILAŠTVO: Milorad Dodik
 


Naime, odmah po završetku svedočenja, dok se još nalazio u sobi za svedoke, u čitavoj zgradi suda odjeknuo je alarm i poziv da svi odmah napuste zgradu. Svi, od sudija, tužilaca do službenika suda, bili su zbunjeni i užurbano su krenuli prema izlazu zgrade, a Dodik je u svom duhovitom stilu prokomentarisao:
 

"Je l' ovo uzbuna što je još jedan predsednik Republike Srpske u Haškom tribunalu?", kazao je Dodik, a ljudi iz njegovog okruženja su se zagledali, posle čega se on od srca nasmejao.

Kako "Vesti" saznaju, Dodik se nije puno zadržavao u ovom holandskom gradu, a po završetku svedočenja se odazvao pozivu Karadžićevih advokata Pitera Robinsona i Marka Sladojevića da ručaju, međutim na kraju je insistirao da ipak on plati ceh.

- Jako malo su pričali o predmetu. Zanimalo ga je samo kako je prošlo svedočenje, mada je bio svestan da je "oduvao" tužilaštvo. Karadžićevim advokatima je i pre svedočenja rekao da nema tremu i da bez ikakvog straha izlazi na crtu i da njegovim primerom treba da se ugledaju i drugi - saznaju "Vesti" iz okruženja bliskog Dodiku.

Predsednik RS je ubrzo otišao na aerodrom zato što je imao obaveze u Banjaluci. Njegovo svedočenje je, očekivano, izazvalo oprečne reakcije u Bosni. Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić njegovo svedočenje u Hagu je ocenio kao "važnim dokazom".
 

"Dodikovo svedočenje je važno sa stanovišta da je on predsednik RS i da je u vreme na koje se optužnica odnosi bio opozicija i može da posvedoči da je vlast u Republici Srpskoj i tada bila demokratska", ocenio je lider SDS-a.

S druge strane, član Predsedništva BiH i sin Alije Izetbegovića, Bakir, ocenio je da o predsedniku RS najbolje svedoči činjenica šta je govorio pre deset godina, a šta sada.

- Tada je sasvim drugačije govorio o SDS-u, u krajnje negativnom kontekstu i o nedelima za koja su odgovorni. Ta promena mišljenja dovoljno govori o tome kakav je Dodik. Doduše, on ima razloga biti zahvalan Karadžiću, jer Karadžić je dobio optuženičku klupu, a Dodik komfor i mesto predsednika RS - kazao je Bakir Izetbegović. 

Toma Fila: Radovan već osuđen


Svedočenje Dodika važno je za istinu i imaće veliku težinu u budućnosti, ali trenutno ne može da utiče na pozitivan ishod presude Radovanu Karadžiću, koji je unapred osuđen, ocenjuje Toma Fila.


"Kada ceo taj postupak, za 20 ili 30 godina, budu razmatrali i analizirali istinski pravni autoriteti i pošteni ljudi, svedočenje predsednika Srpske Milorada Dodika i mnogih drugih pokazaće da je srpskom narodu i njegovim vođama učinjena nepravda", rekao je Fila i dodao da kao i istoriju, i pravdu uvek pišu pobednici i njihovi mentori. 


Vlajki: Branio čast Srba


Potpredsednik Republike Srpske, Emil Vlajki ocenio je da je Dodik u Hagu pokazao "izuzetnu hrabrost i časnost".


- Dodik se na ovaj način usprotivio novom svetskom poretku, njegovim zločinima, slugama i lažima zbog čega je osvojio naklonost miliona Srba i svih istinoljubivih ljudi, kako u zemlji tako i u dijaspori - kaže Vlajki i dodaje da je Dodik "razotkrio politizaciju i militarizaciju vere, demonizaciju srpskog naroda, te politikantstvo Haškog tribunala".

2024 © - Vesti online