Četvrtak 29.10.2009.
12:00
M. Lj. - Vesti

Tadić pravi autoput i proširuje prugu

Prijatelji i partneri: Abdulah Gul i Boris Tadić


Pred 50 turskih privrednika i sedam srpskih ministara, uz opasku da bi Srbija trebalo da iskoristi "svoj rastući spoljnopolitički uticaj" i za privlačenje investitora iz drugih zemalja, Boris Tadić je na okruglom stolu "Ekonomski razvoj Sandžaka" najavio gradnju autoputa "koji će povezivati Srbiju i Crnu Goru i koji će biti dobar za stanovnike Sandžaka sa obe strane granice, i u Srbiji i u Crnoj Gori, i imati istorijski i nacionalni značaj za obe države".


Svestan da "takav projekat zahteva stabilno finansiranje", Tadić je otkrio da su već obavljeni razgovori sa nekim turskim bankama od kojih je u Beogradu prisutan predstavnik Eksim banke.


Prvi čovek države tvrdi da će Srbija "iz vlastitih sredstava krenuti u izgradnju autoputa ka Crnoj Gori, od Beograda, preko Lajkovca, Ljiga, preko Sandžaka", ali ističe i da "još ne može da kaže do koje tačke će se prvo graditi taj autoput".
Nakon asfalta, Tadić se prebacio na šine, ukazujući da je potrebno "rekonstruisati i proširiti železničku prugu Beograd - Bar, izgraditi još jedan kolosek, proširiti tunele i prilagoditi prugu za kontejnerski saobraćaj, pri čemu se ta železnička trasa mora modernizovati i u informacionom smislu".


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

2024 © - Vesti online