Četvrtak 11.04.2013.
08:00
Smedia

Moćni začini koji ublažavaju bolove

Začini i ukusni i zdravi
 

1. KURKUMA olakšava gorušicu - Vatru u želucu ugasite kurkumom. Ljuti i gorki začini poput kurkume (koja je jedan od glavnih sastojaka indijskog karija i daje mu žutu boju), efikasni su u borbi protiv gorušice, jer podstiču rad želudačnih sokova i propuštanje hrane prema želucu,  sprečavaju povećano izlučivanje želudačane kiseline.

Ukoliko kurkumom ipak ne uspete da zaustavite neugodno peckanje, bol i vatru u stomaku, pre jela popijte 2-3 kapsule s ekstraktom kurkume.

2. ČAJ OD RUZMARINA protiv glavobolje - Kada bolno pulsiranje u glavi ne prestaje, umesto uobičajenih lekova isprobajte kako glavobolju isceljuje čaj od ruzmarina. Ova začinska biljka pospešuje cirkulaciju i opušta mišiće. Jednu kašičicu ruzmarina prelijte vrelom vodom i poklopite šoljicu na deset minuta, a potom procedite i popijte čaj. Radite to triput dnevno i migrena će nestati.

3. ĐUMBIR pomaže protiv migrene - Još jedan provereni lek protiv glavobolje je đumbir. On zadržava jedinjenje tromboksan A2 koja onemogućava oslobađanje onih materija koje proširuju krvne sudove. Drugim rečima, đumbir pomaže da krv svuda jednako protiče, što je ključna stvar u prevenciji migrene.

Iscedite sok svežeg đumbira koji će vam brzo oterati bol, a možete i grickati komadiće ušećerenog đumbira. Imate li česte glavobolje, đumbir unesite u svakodnevnu ishranu, a prilikom kuvanja možete podjednako koristiti i sveži i đumbir u prahu.

4. MAJČINA DUŠICA spas za bolne i upaljene sinuse - Ako patite od upaljenih sinusa iz kojih vam stalno curi prozirna ili belkasta sluz, taj problem ćete prirodnim putem rešiti upotrebite li majčinu dušicu koja ima snažno antiseptičko svojstvo i tradicionalni je lek protiv disajnih infekcija.

Jednu do dve kašičice čaja prelijte vrelom vodom i poklopite na deset minuta. Potom ga procedite i popijte svoju dozu mirisnog čaja koji blagotvorno deluje na bolne i upaljene sinuse.

5. NANA ublažava ubode insekata - Ubode li vas insekt, bol i peckanje umiriće – menta. Dovoljno je u središte uboda naneti kap eteričnog ulja nane i odmah ćete osetiti olakšanje. Nana poboljšava cirkulaciju koja pomaže otrovu da brže ode. Pritom, ona i hladi mesto uboda pa nećete imati potrebu da se neprestano češkate po ranici. Rezultat je manje otoka i svraba.

Posle nanošenja ulja na kožu treba paziti da i ono ne dođe u dodir s očima, jer bi to moglo da izazove nove nevolje. Nanom nikako ne biste smeli da rešavate ujede otrovnih paukova ili zmija, jer za takve nezgode je neophodno potražiti hitnu lekarsku pomoć.

6. KARANFILIĆ leči zubobolju - Zubobolja nas uvek snađe onda kada je najmanje očekujemo, ali ukoliko na svojoj polici sa začinima imate karanfilić koji je od davnina poznat kao prirodni anestetik - rešićete se bola za čas! Nakapajte malo eteričnog ulja karanfilića direktno na bolni zub i zubno meso. Ukoliko nemate ulje, uzmite ceo karanfilić i utrljajte ga na bolno mesto.

7. I SUSAM pomaže kad zaboli zub - Dok ne uspete da dođete do svog zubara koji će trajno rešiti vaš bolni problem, protiv zubobolje se možete boriti i – susamom! Te sićušne semenke sadrže najmanje sedam jedinjenja koja nas rešavaju bola. Kuvajte susam u vodi (u odnosu 1:3) sve dok polovina vode ne ispari. Zatim ohladite dobijenu smesu i nanesite je na bolni zub, piše Zadovoljna.

8. ZAČINSKI KOKTEL protiv prehlade i gripa - Začinima za kojima svakodnevno posežete prilikom kuvanja, uspešno ćete se izlečiti i od iscrpljujuće prehlade i gripa.

Lek iz vlastite kuhinje napravite na sledeći način: naseckajte malo svežeg đumbira (30 grama), dodajte 1 štapić cimeta, 1 kašičicu semenki korijandera, 3 cela karanfilića i krišku limuna. Sve to zalijte sa 4 decilitra vruće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Lekoviti začinski koktel protiv prehlade i gripa potom procedite i popijte. Želite li da što pre ozdravite, popijte po jednu toplu šoljicu svaka dva sata.

2024 © - Vesti online