Sreda 10.04.2013.
06:51
Beta

Udružili se Al Kaida i sirijski ekstremisti

Ilustracija: Stvara se još snažniji entitet protiv Asadove vlasti
 

Spajanjem organizacija Islamska država u Iraku i Džabhat el Nusra stvara se novi entitet koji, prema oceni agencije Asošiejted pres (AP), može postati još snažniji protivnik Asadovoj vlasti, pa čak postati dominantni igrač u snagama koje bi tu vlast zamenile.

AP takođe ocenjuje da formiranje Islamske države u Iraku i Levantu ukazuje na sve veće samopouzdanje i snagu islamskih radikala u borbi na pobunjeničkoj strani u sirijskom građanskom ratu.

Ovo ujedinjenje jača argumentaciju zvaničnog Damaska da se režim Asada zapravo bori sa teroristima i da je ustanak u Siriji - zavera podržana iz inostranstva.

Spajanje dvaju organizacija najavio je lider Islamske države u Iraku Abu Bakr el Bagdadi u audio poruci koja je u ponedeljak postavljena na sajt ove militantne organizacije.

Sajt koji je povezan sa organizacijom Džabat el Nusra - takođe znanom kao El Muhadžir el Islami ili "Islamski emigrant" - potvrdio je da je došlo do spajanja.

Reč "Levant" u nazivu nove organizacije je tradicionalno ime za regiju na potezu od južne Turske do egipatske, istočne obale Sredozemnog mora. Vođa Al Kaide, Ajman el Zavahiri, pozvao je islamske borce u Siriji da se udruže radi zbacivanja Bašara el Asada.

2024 © - Vesti online