Sreda 10.04.2013.
04:49
Beta

"Boravak na ratištu nije uzrok ubistava"

Slavica Đukić Dejanović: Osobe visokog rizika češće kontrolisati

"To ne može biti neposredni razlog. Traume iz rata i posledice tih trauma kroz postraumatski stresni poremećaj idu nekoliko dana do nekoliko nedelja od momenta traume", kazala je Đukić Dejanović za Radio-televiziju Srbije.

Slavica Đukić Dejanović, koja je lekar specijalista psihijatrije, smatra da treba preventivno delovati, a tamo gde nema psihijatara, lekari opšte prakse treba da budu obučeni da prave skrininge i ranu dijagnozu mentalnih problema.

"Ovakve situacije mogu se sprečiti tako što će se osobe visokog rizika češće kontrolisati, sa njima češće razgovarati i staviti ih u grupu rizičnih za mentalno razboljevanje", kazala je Đukić Dejanović.

  

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će uskoro Vladi Srbije biti upućen novi nacrt Zakona o oružju i municiji koji će predviđati obavljaje periodičnih lekarski pregledi ljudi koji imaju dozvolju za držanje oružja. Prema njegovoj proceni, taj period mogao bi da bude između tri i pet godina.

Slavica Đukić Dejanović smatra da bi takve preglede trebalo vršiti u intervalima kraćim od tri godine.

U selu Velika Ivanča kod Mladenovca, Ljubiša B. ubio je 13 ljudi. On i njegova supruga su u teškom stanju i lekari beogradskog Urgentnog centra bore se za njihove živote. Objavljena je njegova biografija, u kojoj se navodi da je bio 90-tih godina na ratišu u Hrvatskoj i da je prošle godine izgubio posao.

2024 © - Vesti online