Sreda 10.04.2013.
12:05
J. L. Petković - Vesti

Sporazum sa Prištinom krajem nedelje?

NIJE GOTOVO: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
 


- Beograd bi već krajem nedelje mogao da saopšti da je postignut dogovor oko autonomije u zdravstvu, obrazovanju, kulturi... Srbija je na putu da postigne dogovor da u okvirima kosovske policije šef narednih osam godina za sever KiM bude Srbin. Sve to bi bilo predstavljeno kao uspeh Beograda, a popuštanje Prištine, tvrdi međunarodni izvor "Vesti".


Na razmišljanje da se nešto "valja iza brega" navodi i izjava Hašima Tačija koji je do pre pet dana tvrdio da ako Srbija ne pristane na sporazum, može se očekivati "pogoršanje stanja". Kao jedan od mogućih scenarija naveo je i da "sve institucije države Kosovo uz pomoć međunarodne zajednice prošire svoje nadležnosti i na sever". Međutim, posle srpskog odbijanja ponude iz Brisela, Tači je juče ocenio da će prihvatiti poziv za nastavak pregovora i da propast dijaloga "nije opcija ni za Srbiju, ni za Kosovo". 


- Ostajem rešen i spreman da prihvatim svaki poziv za zajednički sastanak u Briselu koji bi došao od Eštonove. Do sada je Kosovo učinilo mnoge bolne ustupke i ostalo konstruktivno u naporima da se dođe do dogovora. Sada je vreme da Srbija takođe postane pragmatična - objasnio je Tači.


A premijer Srbije Ivica Dačić za nemačke medije je kazao da bi "Srbija mogla, na osnovu dogovora sa Prištinom, da usvoji ustavni zakon koji bi omogućio prebacivanje ovlašćenja vladi u Prištini, a u skladu sa Ustavom Srbije." Na pitanje da li se zalaže za promenu Ustava, u čijoj preambuli se navodi da je Kosovo deo Srbije, Dačić je rekao da to "nije lako, jer bi za to morao da se održi referendum".

- Mi smo u ovoj zemlji imali političare koji su insistirali na tome da stvarnost mora da se upravlja prema Ustavu. Ali tako nije. Realnost na Kosovu je drugačija. To moramo da imamo u vidu, naveo je srpski premijer.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je juče da "žali zbog odluke Vlade Srbije" da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom i pozvala vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine poslednji napor i prihvate sporazum.

I Palma očekuje dogovor

 

Deo međunarodne zajednice nije jedini koji očekuje brz dogovor. I lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković očekuje da se pregovori nastave i da će u narednih 15 dana biti postignut "nekakav dogovor". Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt kaže da "i pored poteškoća ne smemo da odustanemo od napora da Beograd i Priština postignu sporazum", ističući da je "mnogo toga stavljeno na kocku". 


Sporno pravosuđe

 

Jedan od zahteva oko kojeg se spori u Briselu jeste sud u Kosovskoj Mitrovici. Priština insistira na tome, a istovremeno kosovski sudovi koji su trebali da po planu Ahtisarija funkcionišu u srpskim decentralizovanim opštinama u kosovskom sistemu, nikada nisu oformljeni. Da takvog suda nema u Gračanici nedavno je posvedočio i njen gradonačelnik. On je kazao da je za tri godine poslao više od 20 zahteva a da sud nije oformljen.

 

Dijalog bez alternative


Bečki dnevnik "Standard" ocenjuje da Brisel ne bi trebalo da odbaci Beograd i da dijalog mora biti nastavljen.

 

- Srbija još nije spremna da se stavi pred izbor Kosovo ili EU, a baš to je bio slučaj u Briselu, naglašava "Standard" i podseća da u Ustavu Srbije stoji da je Kosovo deo Srbije te je shodno tome i odgovor Beograda bio "ne".

2024 © - Vesti online