Četvrtak 18.02.2010.
13:49
Tanjug

Josipović i zvanično predsednik

Josipović je poručio da je sa susedima potrebno razrešiti sva otvorenja pitanja, od graničnih, do onih koji su ostali kao posledica rata i da će partnerstvo u regionu u kojem će vodeću ulogu imati ekonomski i politički najuspešnije države, rezultirati napretkom svih zemalja.

To će, ocenio je on, kulminirati ulaskom svih država regiona u Evropsku uniju, što je, kao je dodao jedan od prioriteta i izazova za Hrvatsku.

"Članstvo u EU je izazov u kojem moramo pokazati svoju sposobnost da uspemo na velikom i zahtevnom evropskom tržištu i da do kraja prihvatimo sve demokratske vrednosti ujedinjene Evrope, ali i da se očuva vlastiti nacionalni identitet, da mali narod u velikoj multinacionalnoj zajednici ostane prepoznatljiv prema svom hrvatskom identitetu i identitetu svojih nacionalnih manjina", rekao je Josipović.

"A to možemo ponajpre kulturom, poštovanjem svoje tradicije, ali i poticanjem kreativnosti i suvremenog umetničkog i kulturnog stvaralaštva te jačanjem nacionalnih kulturnih institucija", dodao je on.

Prema Josipoviću, najvažniji zadaci političara regiona su otkrivanje sudbine nestalih osoba i insistiranje na odgovornosti za ratne zločine, povratku otetog kulturnog blaga, izgradnji porušenih objekata, povratka izbeglica i garantovanje njihove bezbednosti, kao i vraćanje imovine i rešavanje svih otvorenih pitanja.

Inauguraciji šefa države prisustvovao je kompletan državni vrh na čelu sa šefom Sabora Lukom Bebićem, premijerkom Jadrankom Kosor, Josipovićem prethodnikom Stjepanom Mesićem, poslanicima u Saboru, čelnim ljudima gradova i županiija, sudijama.

 

Među zvanicama je bilo i 30 stranih delegacija, od toga 10 šefova država regiona. Predsednik Srbije Boris Tadić nije prisustvovao inauguraciji zbog dolaska Fatmira Sejdiua, predsednika saoproklamovane republike Kosovo.

Obraćajući se zvanicama, okupljenim na inauguracionoj svečanosti na trgu Sv. Marka u Zagrebu, Josipović je naglasio i da su nacionalne manjine i njihova kultura bogatstvo Hrvatske i sastavni deo ukupne hrvatske baštine.

Novi šef hrvatske države je istakao i da je bilo koji vid diskriminacije nedopustiv i da će "Iično kao predsednik Hrvatske biti prepreka" svakoj diskriminaciji, nacionalnoj, verskoj, polnoj, prema seksualnoj orijentaciji, socijalnom ili regionalnom poreklu.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Josipović je rekao da Hrvatska mora da se suoči s činjenicom da ju je kasno prepoznala i tako dozvolila da se "razmaše do nivoa koji ugrožava temeljne vrednosti hrvatskog društva".

Josipović kaže da su tekovine rata od 1991. do 1995. godine i, kako je rekao, hrvatskog antifašizma oživotvorenog u partizanskoj borbi iz Drugog svetskog rata, dva stuba hrvatske državnosti čije će, naglasio je, "nasleđe uvek isticati i poštovati".

"Tekovine antifašizma i domovinskog rata za nas znače slavoljublje, zalaganje za demokratiju, ljudska prava, socijalnu osetljivost i društvenu solidarnost", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online